- Du børoppleve verden på egen hånd

Stadig flere nordmenn legger ut på reiser til andre land og kulturer. Neste år vil mer enn en million av oss dra til utlandet minst én gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom sitt ukentlige program på NRK får Jens A. Riisnæs stadig tilbakemeldinger fra reiselystne nordmenn. Mange tar kontakt for å få råd om hvordan man best får utbytte av en reise, andre kommer med nyttige tips.

Selv har han besøkt nesten enhver krok på kloden, på jakt etter nye spennende opplevelser.

- Det er artig å hjelpe folk til å strukturere tankegangen før de legger ut på en reise. Det å reise er komplekse greier. Ting forandrer seg, og ting må komme i riktig rekkefølge. Skal man ha størst mulig utbytte av reisene må man lære, og for eksempel slappe av på stranda etter dager med mange inntrykk. Det er viktig å la inntrykkene synke inn, mener reiseeksperten.

Opplevelser

Riisnæs' filosofi er at man skal la den som reiser få oppleve noe på egen hånd. Noe han gjorde med noen turister på de greske øyene. Turistene trodde Riisnæs skulle guide dem over alt, men de ble overlatt til seg selv.

- Ikke gi dem det de ber om. Jeg traff disse menneskene etter en uke, og de takket meg for alt de hadde fått oppleve på den greske øya. Dette ville de ikke ha fått med seg dersom jeg hadde reist med dem, sier han.

Hvor og hvordan?

- Påvirker reisene vårt syn på verden omkring oss?

- Det kan måles på to hovedmåter. Det ene er «hvor?», og den andre er «hvordan?». Det er fullt mulig å reise til et eksotisk reisemål og likevel være helt beskyttet, mens man kan reise til steder i Europa - for eksempel Polen eller Hellas - og få opplevelser man aldri ville ha drømt om. Det hele går ut på hvordan man gjør det.

NRKs reiseekspert anbefaler alle om å lese guidebøker og kart på forhånd. På den måten får man mest mulig ut av reisen.