Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Du... Din jævla drittsekk, den bilen»

Den drapstiltalte kvinnen ringte mannens mobilsvarer da hun så den utbrente bilen.

I RETTEN: Politiadvokat Vibeke Martins (t.v.) og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre utgjør aktoratet i Tranby-saken. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
I RETTEN: Politiadvokat Vibeke Martins (t.v.) og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre utgjør aktoratet i Tranby-saken. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Drammen tingrett fikk i dag presentert en rekke detaljer fra telefonaktiviteten til avdøde Per Gunnar Asheim og avdødes kone (53), som er tiltalt for å ha drept ham.

Per Gunnar Asheim ble 27. mars 2013 funnet død i konas utbrente BMW-kabriolet på en parkeringsplass på Tranby utenfor Drammen. Aktoratet mener de kan bevise at 53-åringen en gang 26. eller 27. mars dopet ned mannen, plasserte ham i BMW-kabrioleten og satte fyr på kjøretøyet.

Passiv i 28 timer Teletrafikkdataene viser at avdødes Iphone var passiv i nesten 28 timer, fra litt før kl. 23 mandag 25. mars til litt før kl. 03 natt til onsdag 27. mars. I denne perioden hadde telefonen 133 innslag på basestasjonen på Tranby som dekker ekteparets enebolig.

Kl. 02.48 natt til onsdag 27. mars, dagen Asheim ble funnet død i den utbrente bilen, begynte mobilen å bevege seg. Den vekslet mellom ulike mobilsendere på Tranby, slo inn på Jerpaasen mot Asker, før den igjen var tilbake på Tranby og en basestasjon som dekker både eneboligen og stedet han ble funnet død.

Kl. 03.15 sendt telefonen et signal om at «den gikk av nett», forklarte Henrik Kløften, politiførstebetjent ved operativ seksjon Drammen, i retten i formiddag. Den utbrente bilen ble funnet på morgenen onsdag 27. mars, og mobilen ble ødelagt i brannen.

La igjen beskjeder Politiet gjenopprettet telefonen fra en sikkerhetskopi, og fikk også tilgang til avdødes mobilsvarbeskjeder fra kopier som var sendt til e-posten hans.

Tirsdag 26. mars la den nå tiltalte kvinnen igjen følgende beskjed: «(...) hvor er du? Kom hjem, nå er det nok av dette tullet. Du må bare komme hjem, og ikke finne på noe tull nå.»

Senere samme dag sendte hun en tekstmelding: «PG i det minste kan du svare, vi skulle rydde i hagen. Ikke ødelegg denne påsken for barna.»

Og kl. 16.27 samme dag en ny tekstmelding: «Kan du svare, jeg ryddet litt på verandaen og hagen kjøpte gass til ovn og diesel til gressklipper. Vet ikke om det er bensin, du lovet å ta vekk snø, slik du gjorde på verandaen, hvor er du for pokker.»

Den tiltalte kvinnen kjøpte en bensinkanne på Bauhaus på Liertoppen tirsdag 26. mars. Samme dag fylte hun diesel på kanna. Hun har forklart at hun skulle fylle det videre på familiens snøfreser - som går på bensin. I retten har hun forklart at det hendte hun fylte feil, også på bilen. 

Hvor er du, for pokker Kl. 09.35 onsdag 27. mars, samme morgen som Asheim ble funnet i den utbrente bilen, ringte tiltalte til ektemannens mobilsvarer: «PG du har vært hjemme, du har tutt, tatt bilen min. Hvor er du, for pokker. Du kan i det minste svare», sier hun i samtalen.

Rett før kl. 10 ble hun oppringt fra politiet, som hadde funnet bilen hennes utbrent. Kl. 10.15 ringte hun igjen ektemannen og kom til telefonsvareren: «Du kan i det minste ta telefonen, for pokker!».

Kl. 10.35 hadde hun kommet til den utbrente bilen. Da ringte hun igjen og la igjen følgende melding: «Du... Din jævla drittsekk, den bilen. Du måtte gjøre det, sant», sier hun i oppringingen.

- Var bekymret Forsvarer Hilde Marie Ims mener tekstmeldingene og mobilsvarbeskjedene viser at tiltalte var oppriktig bekymret for ham.

- Den første samtalen 27. mars kom etter at hun oppdaget at bilen var borte. Den neste kom etter at hun hadde fått beskjed av politiet om at bilen var funnet utbrent og hun så den selv, og jeg mener beskjedene som ble lagt igjen viser at hun reagerte på det, sier Ims. 

Statsadvokat Trude Elisabeth Sperre sier hun ikke vil kommentere dette før prosedyren i retten.

Barnefordelingskonflikt Aktoratet mener 53-åringen drepte ektemannen på grunn av den opprivende barnefordelingssaken de lå oppe i. Mens hun ville ha delt omsorg for de tre yngste barna, ville han at de skulle plasseres i fosterhjem hos hans familie på Vestlandet.Da parets eldste datter forklarte seg i forrige uke, beskrev hun fryktelige oppvekstforhold med vold og trusler. Så seint som uka før Asheim ble funnet død, var ekteparet i møte hos fylkesnemnda for sosiale saker.

Aktoratet mener seksbarnsmoren brukte en rekke sterke smertestillende og beroligende medikamenter for å dope ned Asheim, for så å plassere ham i sin egen BMW, som hun deretter satte fyr på. 

Forsvaret mener at medikamentrestene og andre bevis som er funnet i familiehjemmet, ble plantet av Asheim selv, for å få kona dømt for drap etter at han tok livet av seg.

Fant narkotiske stoffer i melkeskummer I familiens hjem fant etterforskerne fant en drikkeflaske på kjøkkenet, med rester av stoffer som alkohol, kodeinog diazepam. I ei nylig innkjøpt kaffekvern var det rester av det diazepam-liknende stoffet clonazepam og Voltaren. Stoffrester ble også funnet i bl.a. ei Lerum saftflaske og en melkeskummer.

I tillegg til stoffrestene funnet inne i huset fant politiet også emballasjen til de engangshanskene, som tiltalte kjøpte samtidig med bensinkanna tirsdag 26. mars, i søpla i uteboden. På emballasjen har politiet funnet spor av kodein, diazepam, amfetamin og metamfetamin.

Rester av medikamenter funnet i hjemmet ble også funnet i avdøde under obduksjonen. Den drapstiltalte kvinnen nekter hardnakket for å ha kjennskap til hvordan medikamentene kunne havnet i flaskene og melkeskummeren.