Du eier en bit av Microsoft!

Du har 40000 kroner i skjult formue! Gjennom oljefondet eier hver eneste nordmann deler av gigantselskaper som Microsoft, Nokia, Coca-Cola og Toyota.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 30. juni i år var verdien av petroleumsfondet på nesten 183 milliarder kroner, eller nærmere 40000 kroner per nordmann. 40 prosent av disse milliardene er investert i aksjer verden rundt. På den måten skal Norges Bank få pengene til å yngle, til bruk for framtidige generasjoner. En stor del av pengene i fondet er plassert i velkjente multinasjonale selskaper.

Oljefondet er faktisk en av Microsofts større aksjonærer, med 681 millioner kroner. Dette utgjør likevel bare 0,02 prosent av gigantselskapet, så noen direkte trussel mot Bill Gates og co. utgjør oljefondet ikke.

- Stort ansvar

- Totalt er aksjene plassert i 2093 selskaper i 21 land. Gjennomsnittlig har vi investert 33 millioner kroner i hvert selskap. Finansdepartementet har satt en øvre grense på én prosent av aksjene i et selskap for å spre risikoen, sier Knut N. Kjær i Norges Bank. Han har ansvaret for forvaltningen av de 183 tusen millionene som oljefondet disponerer.

- Det er et stort ansvar, men jeg har mange dyktige medarbeidere. Forvaltningen av aksjene skjer gjennom utvalgte forvaltningsmiljøer, som vi fører kontroll med. Risikoen knyttet til enkeltpersoner er veldig begrenset, sier Knut N. Kjær.

Hittil i år har han sørget for en reell avkastning på cirka fem prosent, eller 9150 millioner kroner.

Beregninger gjort av Finansdepartementet anslår at oljefondet vokser til mektige 610 milliarder kroner i løpet av 2003.

Regjeringen har gitt opp forsøket på å lage omfattende etiske retningslinjer for oljefondet. Det skal ikke legges moralske hindringer i veien for å øke avkastningen på fondet.

Tre prosent

- Vi forholder oss nøye til de retningslinjene vi har fått av Finansdepartementet. Jeg vil ikke uttale meg om politiske spørsmål, sier Knut N. Kjær.

Norges Bank anbefalte Finansdepartementet for to år siden å øke øvre grense for eierandel i ett selskap fra én til tre prosent.

- Hittil har ikke en grense på én prosent representert noe problem i forvaltningen. Men det kan hende Norges Bank vil gi råd om å øke grensen noe når fondet blir større, sier Kjær.

Å satse på å kjøpe tre prosent av for eksempel Microsoft kan bli i tøffeste laget. Prisen for tre prosent av aksjene er nemlig drøye 102 milliarder kroner!