Du er din kjæreste lik

Vi velger ikke bare hund som likner oss selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se nøye etter neste gang du betrakter din utkårede. Vi tiltrekkes nemlig av ansikter som signaliserer likhetstrekk med vår egen personlighet,skriver forskning.no.

Ny forskning

Det viser en ny studie av hvilke ansiktstyper mennesker foretrekker, utført ved University of Liverpool i England.

Et forskerteam på universitetet kjørte i gang studien nettopp for å undersøke årsaker til at mange ser ut til å ligne en smule på kjæresten, samboeren eller ektefellen.

- Det er en allmenn oppfatning at par, og særlig de som har vært sammen i mange år, likner hverandre utseendemessig. For å forstå hvorfor dette skjer, så vi på hvilke formodninger folk gjør seg om en persons personlighet, basert på vedkommendes ansiktstrekk, sier doktor Tony Little, ifølge universitetets internettside.

Vurderte attraktivitet

Forskerne bad en gruppe frivillige vurdere alder, attraktivitet og hvilke personlighetstrekk et utvalg menn og kvinner kunne ha utfra bilder av ansiktene deres.

De var gifte par i virkeligheten, men bildene av mennene og kvinnene ble vist hver for seg, slik at testpersonene skulle være uvitende om hvem som var sammen med hvem.

LIKE? Bonde Magnus Valen-Sendstad fra "Jakten på kjærligheten" på TV2 med sin ikke helt ulike Camilla K. Madsen. Foto: Scanpix
LIKE? Bonde Magnus Valen-Sendstad fra "Jakten på kjærligheten" på TV2 med sin ikke helt ulike Camilla K. Madsen. Foto: Scanpix Vis mer

Studien viser at folks oppfanting av alder, personlighet og hvor attraktive personene framsto, var veldig lik for mennene og kvinnene som utgjorde de respektive parene.

Jo lengre, dess likere

- Hvis for eksempel kvinnens ansikt ble ansett å være omgjengelig, var sannsynligheten større for at det samme var tilfelle med partneren hennes, sier doktor. Littles hovedinteressefelt er den informasjonen som ansiktet kan gjøre tilgjengenlig om et menneske. Studien ble utført i et samarbeid med University og Durham og University of St Andrews.

- Vi fant også ut at par som hadde vært gift lenge, ble oppfattet til å ha mer like personlighetstrekk enn par som ikke hadde vært sammen så lenge. Dette kan komme av at de erfaringer et par deler, kan gjøre seg synlig i ansiktstrekkene deres, mener Little.

<B>SKILT VED FØDSELEN?</B>Hvor like er Jan Eggum og Kaia Huuse? En ny studie viser hvorfor man gjerne velger partner som likner en selv.
<B>SOM TO DRÅPER VANN:</B> Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon har ikke helt ulike ansiktstrekk. Kanskje dette er naturens måte å føre dem sammen på?