«Du er ei stor jente, du kan ta dette»

Det sa den voldtektstiltalte baskettreneren til jente (17) etter angivelig voldtekt.

FORSVARERNE: Johnny Veum (t.h.) og Bendik Eckbo forsvarer mannen, en 35 år gammel baskettrener, som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot 14 kvinner. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORSVARERNE: Johnny Veum (t.h.) og Bendik Eckbo forsvarer mannen, en 35 år gammel baskettrener, som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot 14 kvinner. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Den 35-årige tidligere baskettreneren som er tiltalt for voldtekt eller voldtekstforsøk av 14 kvinner, fikk på dag to i Oslo tingrett høre forklaringen til ytterligere to av de tidligere spillerne han hadde trent.

Mannen nekter straffskyld på alle punktene.

- Etter at han hadde forgrepet seg på meg første gang, tenkte jeg at nå har han fått det han ville. Hvorfor må jeg fortsette å være her? Da han tok et skjerf rundt halsen min og fortsatte, tenkte jeg at jeg måtte smile pent og gjøre som han sa for å komme meg ut derfra i live. Han så på meg og sa: «Du er ei stor jente - du kan ta dette».

Skulle hente drakt Kvinnen fortalte om det forholdet hun har anmeldt som voldtekt i mannens leilighet i 2004. Den gang var jenta 17 år gammel, og den påståtte voldtekten skal ha funnet sted i mannens leilighet. Jenta hadde møtt opp i mannens leilighet for å hente en spillerdrakt, og for å se på noen videoopptak fra en basketballkamp.

- Han skulle vise meg et opptak av en kamp med kvinnelaget, slik at jeg skulle lære meg forskjellige taktiske manøvre for å bli en bedre spiller. Jeg tenkte at dette bare var bra, sier kvinnen som var glad for tilbudet om ekstra gode råd.

Det neste hun husker er at han lå over henne og befølte kvinnen i skrittet. Senere skal han ha gjennomført et motvillig samleie med kvinnen.

- Han lå oppå meg, og det var ikke så mye jeg kunne gjøre. Jeg sa at han ikke kunne gjøre dette mot kjæresten sin, men han fortsatte å benekte at han hadde noen kjæreste. Så sa jeg at han måtte stoppe, og at det gjorde vondt. Så husker jeg han sa «no, just take it. Just take it», forklarte kvinnen.

Hun beskriver hvordan de etter voldtekten satte seg ned og så på opptak av basketkampen, og gikk gjennom spilletaktikken på nytt. Han pratet som om ingenting skulle ha skjedd.

- Så forgrep han seg på nytt. Han påtvang seg et nytt samleie, sier kvinnen mens hun ikke klarer å holde tårene tilbake.

Hun beskriver hvordan det var umulig for henne å stoppe en mann som fysisk langt større enn han.

Ikke til nytte - Jeg skjønte raskt at min motstand ikke var til noen nytte mot han. Han var mye større enn meg, og jeg ville tape uansett hvilken motstand jeg kom opp med. Jeg var virkelig redd, og tenkte at nå kan alt skje, sa kvinnen i sitt vitneavhør.

Hun forklarte at hun hadde en bakgrunn hvor det var vanskelig å fortelle til sin familie om at hun var blitt voldtatt.

- De ville sett på dette som utroskap. Jeg hadde en kjæreste med samme bakgrunn, og det ville være helt umulig for meg å snakke med noen om dette, sa hun fra vitneboksen.

Den tiltalte mannen fikk ikke forsvart seg mot kvinnens vitnemål, men vil gjøre det i morgen.

En av de andre kvinnene som har anmeldt mannen for voldtekt forklarte seg tidligere på dagen.

- Han stoppet ikke før jeg begynte å gråte, sa en av kvinnene som har anmeldt treneren for voldtekt. Hun tegner et bilde av treneren som det store forbildet for jentene i basketballklubben, og at han var en karismatisk person som nøt stor respekt i klubben.

Kvinnen var hjelpetrener, og de to skal ha hatt samlei 5-10 ganger. Ved et av disse tilfellene skal det ifølge henne ha endt med voldtekt.

Den tiltalte 35-åringen kjente seg ikke igjen i beskrivelsen.

- Jeg er forbauset over alle anklagene om voldtekt. At denne jenta skulle saksøke meg, svir litt. Jeg var en drittsekk mot flere av jentene, men ikke til henne. Derfor overrasker det meg at hun har anmeldt meg, sa den 35-årige treneren i vitneboksen.

- Seksuelt aktiv Under rettssakens første dag innrømmet den voldteksttiltalte at han hadde et svært aktivt seksualliv, men at det i seg selv ikke var kriminelt. Også mannens forsvarer, Johnny Veum, fortalte at hans klient hadde vært en ufin person som hadde sex med flere av kvinnene som nå anklager han for voldtekt.

- Han har vært kjærester med dem for så å ha dumpet dem. Men jeg vil understreke at det ikke er voldtekt etter lovens forstand, sa mannens forsvarer advokat Johnny Veum i sin innledning mandag.

- Var det alltid du som tok initiativ til å ha sex, spurte Veum?

- Nei, det var det ikke. Hun kom flere ganger til min leilighet etter at hun hadde vært ute med venninner. Når det passet for meg var det ok for henne å stikke innom, sa den tiltalte 35-åringen.

- Hadde dere sex bare i din leilighet?

- Vi hadde sex i min leilighet, i hennes leilighet og på kontoret hennes.