- Du er en barnemorder

- Det jævligste vi har hørt, sier Vanessa Svebakk om terroristen som hevder han ikke drepte barn. Datteren «Sissi» ble bare 14 år og var den yngste som døde på Utøya.

- HELT JÆVLIG: Vanessa Svebakk mistet sin 14 år gamle datter på Utøya. I går måtte hun vantro høre drapsmannen forklare hvorfor han ikke regner seg som noen barnemorder. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- HELT JÆVLIG: Vanessa Svebakk mistet sin 14 år gamle datter på Utøya. I går måtte hun vantro høre drapsmannen forklare hvorfor han ikke regner seg som noen barnemorder. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det verste sjokket i hennes liv var å få datteren Sharidyn «Sissi» Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn revet bort, bare 14 år.

Torsdag fikk hun et nytt sjokk hun aldri glemmer. I retten satt en uberørt Beivik og hevdet han «ikke er noen barnemorder».

- Jeg har aldri ønsket å ha noe fokus på han. Men i de ni månedene vi har kjempet oss gjennom siden 22. juli, er det ingenting som har opprørt meg mer enn hva han sa i retten, sier Vanessa Svebak til Dagbladet.

Rettssaken skulle være en tid hun ønsket å bli spart for intervjuer. Gårsdagen gjorde stille ettertanke umulig.

Feiret bursdag Søndag 17. juli feiret Sharidyn 14-årsdagen hjemme i Drammen sammen med mamma, pappa og Sharidyns to småsøsken, Savannah (7) og Sydney (2) .

Sharidyn rakk aldri å bli politisk aktiv. Det var ikke derfor hun ville på Utøya.
 
- Nei, hun var i en modningsfase, slik tenåringer gjerne er. Først og fremst var det vel det sosiale som fristet. Vi hadde utsatt sommerferien til høsten, så Utøya fristet mer enn å gå her hjemme og passe småsøsknene, smiler mamma.

På barnerommet ligger det igjen en lapp, skrevet kvelden før hun dro på Utøya 18. juli i fjor:

«Jeg kan serriøst ikke vente!! Til i morgen.»

Huskeliste Videre på lappen er en huskeliste. Sharidyn hadde fått tips og råd om hva hun skulle ha med seg til Utøya:
 
1. Sekk er bedre å ha med enn koffert.
2. Husk mobillader!!
3. Ha med toalettsaker
4. Regnstøvler (meldt regn hele uka!! :ll)
5. Soveunderlag

Dagen etter tar Vanessa med døtrene for å vinke farvel til Sharidyn på Drammen stasjon. Småsøsknene vil ikke gi slipp på storesøster, men klamrer seg fast. Sharidyn vil at mamma skal gå — men vil samtidig at hun skal bli.

- Jeg snudde meg rundt og så Sharidyn for siste gang der på stasjonen. Jeg husker ansiktet hennes, spenningen i kroppen hennes. Det er tungt å tenke på at jeg der og da hadde min tre døtre sammen for siste gang. Men det er et godt minne også, sier Vanessa.

Uten anger Det er slike stunder hun vil bevare minnet av, ikke massemorderen som sitter i rettssal 250
 
- Rettsaken er nødvendig og vi forventet at det kommer til å være til tider grusomt, spesielt mens han forklarer seg, men det er forferdelig å høre han snakke om ungdommer han henrettet som om det ikke hadde noen betydning, sier Vanessa.

- Er du en barnemorder, spurte statsadvokat Svein Holden.

YNGST: Sharidyn feiret 14-årsdag søndagen før hun dro på Utøya. Der ble hun barnemorderens yngste offer. Foto: Privat
YNGST: Sharidyn feiret 14-årsdag søndagen før hun dro på Utøya. Der ble hun barnemorderens yngste offer. Foto: Privat Vis mer

- Nei, jeg er ikke en barnemorder. Jeg mener at alle politiske aktivister, som velger å kjempe for multikulturalismen, og som jobber aktivt, politisk for det, og har lederverv i en organisasjon, er legitime mål, svarte terroristen.

Deretter gikk han inn i en lang forklaring på hvorfor det var uheldig, men uungåelig at svært unge mennesker ble drept. Og at han ikke angret, men ville gjort det igjen.

- De var barn - Sharidyn var aldri politisk aktiv. Men det spiller uansett ingen rolle om hun hadde vært politisk aktiv. Det er så jævlig å høre hvordan han forsøker å rasjonalisere seg fram til hvorfor han tok livet av forsvarsløse barn. Det han ikke forstår er at uansett hvem de var eller hvor gamle de var, de var noens barn. De var våre barn, sier Vanessa.

Sharidyn dro til Utøya med en sekk nesten like stor som henne selv, full av håp og drømmer. Hver dag ringte hun mamma og hun sendte tekstmeldinger.

- Hun ringte samme kveld og fortalte om venner hun hadde fått. Det første hun la merke til var hvordan det var mange som henne selv på Utøya, sier Vanessa.
 
Mandag skal terroristen og barnemorderen forklare seg videre om henrettelsene av 69 ofre på Utøya.

LES OGSÅ: - Jeg er sikker på at hun ville vi skulle leve videre

DET SISTE BREVET: Dette arket skrev Sharidyn kvelden før hun reiste til Utøya. Det er en huskeliste og en beskjed om hvor mye hun gledet seg.   Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
DET SISTE BREVET: Dette arket skrev Sharidyn kvelden før hun reiste til Utøya. Det er en huskeliste og en beskjed om hvor mye hun gledet seg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer