- Du er en hykler, Dalai Lama

Fredsprisvinneren kan vente den største internasjonale protest på åtte år fra sine egne, ekskluderte buddhister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her er buddhistnonnen som taler buddhistlederen Dalai Lama (78) midt i mot, og kommer til å demonstrere foran hvert eneste stoppested fredsprisvinneren fra 1989 tar i Oslo.

Og kanadisk-britiske Crystal Collins (39) fra buddhistkollektivet på Nesodden blir ikke alene om å heve sin motstemme.

Mellom 350 og 500 Shugden-buddhister fra USA, Australia, Singapore, Storbritannia, Italia og Canada kommer til Oslo neste uke for å stille krav til «de andre» buddhistenes store ikon.

- Vi er ikke mot Dalai Lama, vi vil bare at han skal oppheve forbudet han har i lagt mot å tilbe ånden Dorje Shugden, som han mener er ond. Det har ført til isolasjon av fire millioner buddhister på verdensbasis. Vi er en veldig fredelig gjeng, sier talsmann for den verdensomspennende buddhistiske grupperingen Dolgyal Shugden, amerikaneren Len Foley, til Dagbladet.

Største markering siden 2008 Ifølge paraplyorganisasjonen Buddhistforbundet er det 25 000 buddhister i Norge. Om lag tilhører tusen Shugden-retningen, anslår Crystal Collins.

Demonstrasjonene i Oslo blir den største internasjonale markeringen fra «ikke-rettroende buddhister» mot Dalai Lama siden 2008.

Ifølge Collins har et begrenset antall sympatisører av gruppen fått politiets tillatelse til å demonstrere utenfor hver av Dalai Lamas stoppesteder.

 HOS SINE EGNE:  Dalai Lama blir mottatt i klosteret Jhonang Takten Phuntsok Choeling i Shimlai i India 18. mars i år. I Oslo kan han vente markeringer både fra tilhengere og kritikere. Foto: Tenzin Choejor, AP/NTB Scanpix.
HOS SINE EGNE: Dalai Lama blir mottatt i klosteret Jhonang Takten Phuntsok Choeling i Shimlai i India 18. mars i år. I Oslo kan han vente markeringer både fra tilhengere og kritikere. Foto: Tenzin Choejor, AP/NTB Scanpix. Vis mer

- Ikke kom med løgner til oss, slutt å opptre som en hykler, blir hovedbudskapet på plakatene vår. Det er en skam at Dalai Lama skal få opptre som forsvarer av menneskerettighetene når han ikke en gang tolererer religionsfrihet innen de ulike tolkningene av sin egen religion, sier Collins til Dagbladet.

- Så enkel er grunnlaget for vår markering. Vi har ingen synspunkter på om Tibet bør bli et selvstendig land. Skepsisen som blir reist mot oss om at vi skal være et talerør for Kinas myndigheter, er det reneste tull. Vi får ingen økonomisk støtte fra Kina, sier Crystal Collins.

I videoen forklarer hun nærmere Shugden-buddhistenee tanker foran Dalai Lama-besøket.

- De er voldelige og aggressive Forholdene mellom buddhister er åpenbart ikke like fredfull som omverdenen kan ha inntrykk av. Iallefall ikke mellom alle buddhistiske retninger.

Shugden-buddhistene har mange historier om hvordan de blir utestengt og diskriminert av Dalai Lama-vennlige trosretninger.

Dalai Lamas trosfeller er kritiske tilbake. Blant annet verserer det påstander om koblinger til drap.
 
Professor i indo-tibetansk buddhisme, Robert Thurman ved Columbia universitet i New York er en nær støttespiller til Dalai Lama.
 
- Dette er slettes ingen fredfull gruppe som bare ønsker å være i fred med sin religion. Både verbalt, og til og med fysisk kjemper de en voldelig og aggressiv kamp for å diskreditere Dalai Lama, sier han.

- Del av kinesisk propaganda Han mener gruppen er en del av det kinesiske propagandamaskineriet for å motarbeide Dalai Lama, og at sekten aktivt viderebringer kinesiske påstander om at Lama er en «ulv i fåreklær», en djevel og en religiøs undertrykker.

- Hvis de bare ønsket å være religiøse i fred, hvorfor er de da ute i gatene med sin aggressive og dyre pr-kampanje, spør New York-professoren retorisk.

 - MER POLITIKER ENN MENNESKERETTIGHETSFORKJEMPER:  Crystal Collins fra Ontario i Canada har vært buddhistnonne på Nesodden utenfor Oslo i fem år. Hun skal delta i demonstrasjoner mot Dalai Lama i Oslo neste uke. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET.
- MER POLITIKER ENN MENNESKERETTIGHETSFORKJEMPER: Crystal Collins fra Ontario i Canada har vært buddhistnonne på Nesodden utenfor Oslo i fem år. Hun skal delta i demonstrasjoner mot Dalai Lama i Oslo neste uke. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET. Vis mer

Han mener anslaget om at de er fire millioner tilhengere er en stor overdrivelse.

- Selv om du deler på hundre kan tallet være for høyt, skriver han i en epost til Dagbladet.