UTKLEDD: Faren til den snart tre år gamle gutten gjorde seg noen tanker da han hørte kommentarene som ble gitt da han slapp av sønnen i barnehagen før en sjørøverfest. Foto: Privat
UTKLEDD: Faren til den snart tre år gamle gutten gjorde seg noen tanker da han hørte kommentarene som ble gitt da han slapp av sønnen i barnehagen før en sjørøverfest. Foto: PrivatVis mer

«Du er en rar og stygg pirat» fikk sønnen høre da han kom i hjemmelaget kostyme

- Mobbing er ikke noe som skrur seg på i august året du fyller seks år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En småbarnsfar fikk vondt i pappahjertet sitt da han forrige uke skulle levere sin to år gamle sønn sin til sjørøverfest i barnehagen.

Utkledd i et sjørøverkostyme delvis innkjøpt og delvis laget av bestemor, gledet barnehagegutten seg stort til utkledningsfesten.

«I dag kom han i barnehagen på sjørøverfest, kry som få, klar for å jakte skatter. Ivrig og med et fast grep om meg rev han meg med seg fra porten og inn når han så de andre sjørøverne løpe rundt så piratballongene spratt.

Grepet hans om hånden min ble imidlertid merkbart hardere og mer søkende når en av de mange «flere hundre kroners»-oppkledde Kaptein Sabeltann stoppet foran ham, sperret opp øynene, pekte og utbrøt «du er en rar og stygg pirat». Nestemann heiv seg umiddelbart på: «Du er rar, du har ikke sverd engang!» skriver pappaen.

Luksusproblemer Faren sier han ikke er ute etter å ta barnehagen, foreldre eller de andre barna med å fortelle historien, men mener det er viktig å ta opp både merkepress og press unger imellom. 

- Noe av kostymet hans var innkjøpt og noe var hjemmelaget, vi styret ikke noe mer med det denne gangen. Blant ungene er det nok kanskje ikke så mye mas om det ene eller det andre. Presset har de nok med seg fra andre steder, forteller han til Dagbladet.

- Jeg skjønner foreldre som kjøper ting til barna sine og så skryter av at de er fine, for det er de. Men jeg opplever at det kan skape litt luksusproblem ut fra noe som ikke er et problem i det hele tatt. En forventning om at det kjøpte er fasiten. Men hvis et av de største problemene vi har er om vi skal bestemme oss for å lage eller kjøpe kostyme, har vi vel ikke de helt store problemene, sier han.

Han forteller at han fikk seg en liten vekker selv da han ble vitne til situasjonen i barnehagen. 

- Det jeg oppfatter som et større problem er avstemmingen blant ungene. Det er nok ikke et problem man tenker så mye på før man ser det. Sønnen min er en robust type, så jeg er ikke nervøs for hans del. Det var litt vanskelig å ta det for litt erting og bare la dagen gå som den var. Jeg fortalte han at det ikke var greit at noen kalte ham stygg og rar, men husk på at det er sånn det føltes, sier faren.

Vekker engasjement Han sier sønnen trives godt i barnehagen. Han forteller at hans historie har vekket mye engasjement, spesielt hos foreldre som nylig har fått barn i barnehage og på barneskole. 

- Det er klart man kjenner på at det kanskje bare er sånn verden er. Men det er mye prat om mobbing i skolen, og jeg tror ikke dette er et sosialt fenomen som skrur seg på i august når ungene fyller seks år. Det er et problem langt før det, men blir mer merkbart når de er litt eldre og starter på skolen, sier han. 

Han sier mange har fortalt ham liknende historier, og at de kjenner seg igjen fra egen barndom eller når de har hatt barn i barnehage og på skole selv. 

- Jeg hadde klump i halsen da det skjedde, men enda mer klump i halsen da jeg hørte om alle de liknende historiene. Den type oppførsel engasjerer nok en del i kombinasjon med skolestart.

Han mener det viktigste er at foreldre lærer barna gode holdninger.

- De er som svamper, og en treåring som gjengir noe foreldrene sier uten kontekst kan si mye rart, mener han.