- Du er en seer, Joralf Gjerstad

Biskop Tor Singsaas sammenlikner Snåsamannen med drømmetyderen Josef i Bibelen.

HØYDEPUNKTET: Snåsamannen Joralf Gjerstad (t.v.) betegner dagens samtale med biskop Tor Singsaas i Nidarosdomen som høydepunktet i sitt liv.
FOTO: Ned Alley, Scanpix/poolfoto
HØYDEPUNKTET: Snåsamannen Joralf Gjerstad (t.v.) betegner dagens samtale med biskop Tor Singsaas i Nidarosdomen som høydepunktet i sitt liv. FOTO: Ned Alley, Scanpix/poolfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Dette kom fram under deres samtale i Nidarosdomen i forbindelse med Olavsfestdagene i Trondheim i dag.

- Jeg har lurt på hvem du er og hva du vil, sa biskop Tor Singsaas til Snåsamannen Joralf Gjerstad og svarte selv:

- Jeg kan se på øynene dine at du har en egen evne til å se folk, at det har vært trygt og godt å møte deg. Jeg tror du er en seer. En som ser.

Biskopen fortalte at han hadde lett i Bibelen for å se om det var noen der som liknet på Gjerstad og han fant én: Det Gamle Testamentets Josef, som ble sett på som en raring, men som nådde så langt at han fikk tyde drømmene til selveste Farao.

Utsolgt
Nasjonalhelligdommen har ofte glisne benkerader, selv når entreen er gratis. I dag var den fullsatt av rundt ett tusen mennesker som hadde betalt 100 kroner for å komme inn.

- Jeg tenker at du er på pilegrimstur og at du nå har kommet fram. Du har vært på veien i mange år. Det sies at 50 000 mennesker har vært i berøring med deg, og nå bærer du disse med deg til kirken. Du har kalt deg selv et medmenneske. Det er det vakreste ordet jeg vet om, sa biskopen.

Samtalepartnerne satt midt i kirka, på et opphøyd podium i tårnfoten, med to livvakter like i nærheten. Biskopen i en noe større stol enn Snåsamannen, merket vi oss.

Høydepunktet
Så var det også en ydmyk holdning gjesten inntok.
 
- Når jeg kommer til Nidarosdomen så har jeg kommet fram. Det er høydepunktet i et menneskes liv. Det er ikke noe større i livet enn å komme hit, sa Gjerstad.

- Jeg har aldri drømt om å få komme hit. Nå sitter jeg på et høydepunkt i kirka, men jeg er veldig liten.

Gjerstad snakket om sin oppvekst og fortalte at han tidlig var en som spekulerte mye på hva livet var.

- Jeg var en raring, sa Snåsamannen, som også fortalte noe om det han har gjort.

- En gang kom en blind jente. Trua mi var svak i forhold til om jeg kunne hjelpe henne, men hun reiste seg og så. Hun ser ennå og bor i Levanger. Kanskje er hun her i kirken nå, sa Gjerstad.

Bratseth
På første benk satt Gjerstads familie, og kirken var ellers fylt av alle slags mennesker. Flere hadde krykker eller satt i rullestol.

- Det var ei fin stund, sier fotballprofilen Rune Bratseth om sin opplevelse av det som skjedde i kirken.

- Jeg kom hit fordi jeg har lest boka om Gjerstad og er litt nysgjerrig på ham. Jeg forventet en fin stund og det fikk jeg, sier Bratseth, som selv er personlig kristen.

Samtalen mellom Snåsamannen og biskopen foregikk i rolige former, uten noen form for sirkus. Det nærmeste måtte være da Gjerstad fikk hele forsamlingen til å le da han benyttet anledningen og sa:

- Når jeg sitter her med biskopen, så vil jeg be om at du medvirker til at Snåsakirka får en prest!

Kommer på TV
Det har vært stor interesse rundt dagens arrangement. Biskop Tor Singsaas sa på en pressekonferanse i går at Snåsamannen ikke er noen Jesus, men at han tror på og aksepterer hans evner.

Hele samtalen i Nidarosdomen ble filmet for tv og vil bli vist på NRK2 søndag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer