TRYGLER DØTRENE OM Å KOMME HJEM: Familien til Amira Abase og Shamima Begum ber dem komme hjem. Foto: AFP  / LAURA LEAN / NTB scanpix
TRYGLER DØTRENE OM Å KOMME HJEM: Familien til Amira Abase og Shamima Begum ber dem komme hjem. Foto: AFP / LAURA LEAN / NTB scanpixVis mer

- Du er en skam for familien din og det skotske folk. Du dreper familien din hver dag med det du gjør

Familien til 20-åringen som kan ha inspirert ungjenter til å dra til Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag etterlyste britisk antiterrorpoliti tre britiske tenåringsjenter, som de frykter har dratt til Syria.

I dag har familien til en av dem gått ut i britiske medier med en følelsesladet appell, i et forsøk på å få datteren til å komme hjem igjen, melder Sky News.

Holdt fram bamse Chelsea-drakt Shamima Begum (15), Kadiza Sultana (16) og Amira Abase (15) går på samme skole øst i London, men dukket ikke opp på skolen tirsdag denne uka. De hadde i stedet dratt til flyplassen Gatwick, og tatt flyet til Istanbul. Politiet og familiene deres frykter at de er på vei til Syria for å slutte seg til terrororganisasjonen IS.

- Kom hjem. Vi savner deg. Vi klarer ikke å slutte å gråte. Tenk deg om. Ikke dra til Syria, sier Hussen Abase (47), Amira Abases far, i appellen.

Han sier han ikke skjønner hvorfor datteren har dratt. Han stilte opp sammen med jentas mor og to brødre. De hadde blant annet med seg en bamse med Chelsea-drakt i videoen.

Kritiserer politiet Samtidig som familiene trygler døtrene om å komme hjem, kommer det kritikk mot britisk antiterrorpoliti, skriver The Guardian.

FLØY TIL TYRKIA: Shamima Begum (15), Kadiza Sultana (16) og Amira Abase (15) på flyplassen. Foto: EPA / LONDON METROPLITAN POLICE / HANDOUT / NTB scanpix
FLØY TIL TYRKIA: Shamima Begum (15), Kadiza Sultana (16) og Amira Abase (15) på flyplassen. Foto: EPA / LONDON METROPLITAN POLICE / HANDOUT / NTB scanpix Vis mer

Den ene av jentene, Shamima Begum, skal ha hatt kontakt med skotske Aqsa Mahmood (20) på sosiale medier. Mahmood dro fra Skottland til Syria i fjor, og skal være sentral i den beryktede al-Khanssaa-brigaden. 15-åringen skal ha kontaktet Mahmood og bedt henne følge henne, slik at hun kunne sende en privat melding.

Britisk antiterrorpoliti skal følge godt med på den skotske 20-åringens aktivitet på nettet. Advokaten Aamer Anwar, som representerer familien hennes, sier at de reagerer på at kontakten med 15-åringen ikke ble plukket opp, melder BBC.

Han sier de også reagerer på at de tre unge jentene kunne fly alene til Tyrkia uten at noen stilte spørsmål. Mahmood får også en bredside fra sin egen familie:

- Du er en skam for familien din og det skotske folk. Du dreper familien din hver dag med det du gjør, og de ber om at du stopper hvis du noen gang elsket dem, heter det i en uttalelse fra 20-åringens familie, ifølge den skotske avisa The Herald.

UNGE JENTER_ Kadiza Sultana, Amira Abase og Shamima Begum. Foto: EPA / LONDON METROPLITAN POLICE / HANDOUT / NTB scanpix
UNGE JENTER_ Kadiza Sultana, Amira Abase og Shamima Begum. Foto: EPA / LONDON METROPLITAN POLICE / HANDOUT / NTB scanpix Vis mer

Britisk politi er bekymret for de tre unge jentene.

- Vi er ekstremt bekymret for sikkerheten til disse unge jentene, og ber alle som har informasjon om å kontakte oss. Vi håper å kunne få dem trygt hjem, sa Richard Walton, leder av antiterrorenheten i London-politiet, fredag.

I SYRIA:  Aqsa Mahmood.
I SYRIA: Aqsa Mahmood. Vis mer