Ble stoppet av Alliansens leder på valgbod:

- Du er et prakteksemplar av den ariske rase

- Vi ble helt satt ut og visste ikke hva vi skulle si, sier Sebastian Gåsemyr Staalesen (17) og Vegard Jacobsen (18) om møtet med Alliansens leder.

FORSØKT REKRUTTERT: Sebastian Gåsemyr Staalesen (17) og Vegard Jacobsen (18) ble satt ut da Alliansens leder kalte Sebastian «et prakteksemplar av den ariske rase». Video: Christian Roth Christensen Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi gikk langs Karl Johans gate under valgkampen i 2017. Så kommer det en mann bakfra, skiller meg fra han jeg går sammen med ved å ta grep rundt skuldra mi og sier: «Du er et prakteksemplar på den ariske rase.» Vi ble så satt ut at vi ikke kom på noe å si, forteller Gåsemyr Staalesen.

- Jeg husker også at han sa at du ville bli en bra mann for Alliansen, skyter Jacobsen inn.

Nå reagerer de to AUF-erne på at Hans Jørgen Lysglimt Johansen har samlet inn underskrifter på videregående skoler for å skaffe de 300 signaturene som er kravet for å stille liste til kommunevalget.

Falskt flagg

- Det er hans eneste måte å samle støtte på, ser det ut til. Han deler ut capser og klistremerker og det kan jo muligens oppleves som litt kult. Men hans meninger er forkastelige. Og det er absolutt ikke bra at han samler inn underskrifter hos tenåringer som kanskje ikke er helt opplest på det han står for, sier Gåsemyr Staalesen.

- Ungdomspartier driver av og til politisk aktivitet på videregående skoler, men at en voksen mann kommer inn og seiler under falskt flagg ved å hevde at han bare er mot EØS, mens han egentlig står for noe som er ekstremt, det er uredelig. Og faktisk litt rart, sier Jacobsen.

Nazipropaganda

Etter det første møtet ved Alliansens valgbod i Oslo sentrum i 2017, vendte de to AUF-erne tilbake i løpet av valgkampen. De ville utfordre Johansen, men endte opp med bare å gå derfra.

HITLER-BEGREP: Aliansen-leder Hans Lysglimt Johansen ville snakke med Vegard Jacobsen (18) og Sebastian Gåsemyr Staalesen (17) fordi han mente de var prakeksemplarer på den ariske rase. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HITLER-BEGREP: Aliansen-leder Hans Lysglimt Johansen ville snakke med Vegard Jacobsen (18) og Sebastian Gåsemyr Staalesen (17) fordi han mente de var prakeksemplarer på den ariske rase. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Rett etter det første møtet bare lo vi av mannen og tenkte at han er helt på jordet. Men etterpå gjør man seg refleksjoner. Vi ble jo utsatt for omvendt rasisme. Det er ekkelt å bli kalt et prakteksemplar for den ariske rase, når du vet at det begrepet ble brukt i propagandaen til nazistene før og under andre verdenskrig. Det er rett og slett ubehagelig, sier Jacobsen.

Lureri

- I hans øyne var det muligens ment som en kompliment, men dette er jo en helt tullete ting å si, tilføyer Gåsemyr Staalesen.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen avviser ikke at han kan ha sagt det Gåsemyr Staslesen og Jacobsen forteller. Han hevder det finnes raser og at det finnes arketyper av rasene.

- Det er et faktum, det faktum har ikke noe med «nazi» å gjøre, skriver han i en SMS.

De to mener at det er en ting å stille til lokalvalg med en liste der formalitetene er i orden - selv om man kan være politisk uenig i det folkene på lista står for. Noe annet er det å drive med lureri.

LYS I HUDEN: AUF-erne Vegard Jacobsen (18) og Sebastian Gåsemyr Staalesen (17) ble forsøkt rekruttert av Alliansens leder på grunn sitt utseende. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LYS I HUDEN: AUF-erne Vegard Jacobsen (18) og Sebastian Gåsemyr Staalesen (17) ble forsøkt rekruttert av Alliansens leder på grunn sitt utseende. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Han samler inn støttesignaturer fra uvitende ungdom og barn. Og så fører han opp all verdens navn uten godkjennelse når han leverer liste til valget. Det blir bare veldig pussig, sier Jacobsen og Gåsemyr Staalesen.

Ungdomspolitikere

De to unge mennene er aktive i AUF og har begge foreldre med posisjoner og verv i Arbeiderpartiet. Vegards far Frode Jacobsen leder Oslo Ap og Sebastians mor Siri Gåsemyr Staalesen er stortingsrepresentant for Ap.

De to avviser at de har andre politiske motiver for å fortelle om møtet enn at de ønsker å fortelle om en historie som viser hva Alliansen og Johansen står for.

- Han sier kanskje ikke rett ut det han egentlig mener, selv om det er noen drøye ting på Facebook. Mange kan være mot EØS, men Johansen forfekter en ekstrem nasjonalisme og han står på valgbod og snakker om arisk rase til en ungdom med lyst hår og blå øyne. Det er guffent at han, med de meningene, forsøker å få godkjent en liste til lokalvalget, sier Jacobsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer