Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Du er frikjent av et samlet forskermiljø

Torgersen blant venner i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kom avgjørelsen fra Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker i Torgersensaken.

Etter at det ble kjent at saken ikke vil gjenopptas holdt Torgersen en pressekonferanse på Det norske teater, flankert av tre-fire støttespillere på både høyre og venstre side langs bordet.

En forfatter, flere leger, forskere og advokater, alle venner av den drapsdømte, stilte de mannsterke opp for å presentere sitt syn på avgjørelsen.


- Jeg føler at jeg befinner meg i en Kafka-prosess, sier Ebba Haslund, forfatter og venn av Torgersen.

- Jeg er ikke bekymret for Torgersen, han er forlengst frikjent av et samlet forskermiljø. Men jeg er bekymret for rettsystemet, som er i ferd med å råtne på rot, sier hun.

Kjemper videre

Hovedpersonen selv virker sliten og medtatt, men også overraskende positiv.

- Jeg har vært frikjent hele tiden jeg, så det spiller ingen rolle hva kommisjonen mener, sier Torgersen til Dagbladet.no.

TAPTE I DAG: Kommisjonen gikk ikke inn for gjenopptakelse av saken. Men Torgersen gir ikke opp. Foto: MARTHE DALEN/Dagbladet
TAPTE I DAG: Kommisjonen gikk ikke inn for gjenopptakelse av saken. Men Torgersen gir ikke opp. Foto: MARTHE DALEN/Dagbladet Vis mer

Men frikjennelse blant venner til tross, Torgersen vil kjempe videre for rettslig medhold. Han har stått på i snart 50 år, og gir seg ikke med det første.

- Jeg kjemper videre. Kanskje i 50 år til, smiler han trøtt.

Vil saksøke

Og kampen videre kan ta flere ulike retninger. Jusprofesor Ståle Eskeland som har bistått Torgersen under kommisjonens høringer forklarer at de i første omgang har to alternativer.

- Enten vil vi saksøke kommisjonen, eller ta saken til Strasbourgh. Kommisjonen har tatt en endelig avgjørelse, og den kan ikke ankes, men vi kan saksøke dem med påstand om at avgjørelsen er ugyldig. Vi vil vise til at avgjørelsen er basert på feilaktige bevis, sier Eskeland.

- Og til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourgh kan vi klage på grunnlag av at en grunnleggende menneskerett, at enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode, ikke er fulgt.

- Vi er oppegående, vi har ressurser, og vi kommer til å følge saken til en endelig seier til slutt, sier Eskeland.

Tilbakeholdte bevis

De sakkyndige mener kommisjonene holder alle forskere for narr ved å overse klar mangel på tekniske bevis.

- Dette er et nytt justismord, sier Eskeland.

- Avgjørelsen er uforståelig hvis man anvender vanlig fornuft når det gjelder regler for gjenopptakelse. Bevisene fra 1958 er verdiløse, sier han.

Advokat Erling Moss har etterprøvd bevismaterialet tilbake til 1957. Han mener politiet tidlig i etterforskningen tilbakeholdt vitneutsagn som kunne gitt saken en annen retning.

- Blant annet var det en dame som bodde i bygården i Skippergata som forklarte noe om miljøet i boliglaget som politiet burde tatt videre. Forklaringen ble aldri videresendt til forsvarer.

Videre hevder Moss at det var fem-seks andre vitner som kunne vist at politiets teori var feil.

- Og på en eller annen måte klarte kommisjonen å unngå å vurdere dette, sier Moss.

- Ingen kan stole på kommisjonen etter dette, sier han.

BRED STØTTE: Med støttespillere til høyre og venstre la Torgersen fram avgjørelsen i dag.
Hele Norges coronakart