-  Du er hjerne-skadd

Etter en kortere samtale konkluderte politilegen og psykiateren at den voldstiltalte BI-studenten var hjerneskadd. Studenten ble sjokkert. Men diagnosen ga ham lavere straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): - Uakseptabelt og oppsiktsvekkende, sier lederen av rettsmedisinsk kommisjon, Randi Rosenqvist, om diagnostiseringen.

Diagnosene

Patologisk rus:

En rustilstand som oppstår plutselig og gir seg like plutselig. Personfremmed atferd. Kan oppstå ved beskjeden alkoholpåvirkning, som regel ved 0,2-0,3 i promille. Tilstanden regnes som ikke selvforskyldt, og kan gi fritak for straff.

I en undersøkelse av alle rettspsykiatriske erklæringer mellom 1981 og 2000 med konklusjon bevisstløshet i gjerningsøyeblikket, ble over halvparten av psykiaternes angivelser av patologisk rus betvilt.

Moderat diffus hjerneskade:

Oppstår ved skader - som regel celledød - flere steder i hjernen. Eksempelvis alkoholskade. Betegnes diffus fordi skadene er spredt. Evne til å tenke klart og reagerer følelsesmessig adekvat reduseres. Hjerneskaden kan øke risikoen for patologisk rus.

Kilder: Tidsskrift for Den norske lægeforening, Rettsmedisinsk kommisjon

- Jeg føler meg stemplet, sier BI-studenten til Dagbladet.

Dommen som falt i Fjordane tingrett i forrige uke illustrerer hvor vidt forskjellig psykiatrisk sakkyndige kan vurdere en tiltalt. Under rettssaken kom rettens sakkyndig oppnevnte, Bergens politilege Terje Andersen og psykiater Jan Øystein Berle, fullstendig på kollisjonskurs med Rettsmedisinsk kommisjon og leder Randi Rosenqvist.

Amok i fylla

BI-studenten i midten av 20-åra var gått amok i alkoholrus, og gikk til fysisk angrep på en polititjenestemann under pågripelse på et diskotek, og senere i arresten. Etter å ha samtalt med tiltalte, mente psykiaterne Andersen og Berle at BI-studenten hadde opptrådt under patologisk rus, og at han trolig oppfyllte diagnosen diffus hjerneskade.

Rettsmedisinsk kommisjon, som rutinemessig kontrollerer de sakkyndiges arbeid i norske rettssaler, underkjente erklæringen. Kommisjonsleder Rosenqvist leverte en egen erklæring, der hun mente at flere dagers festing i forkant og tretthet kunne ha medvirket til at BI-studenten "gikk bananas" i fylla.

_ - Å si at en mann har en moderat diffus hjerneskade etter å ha snakket med ham i én times tid, går bare ikke an. Dette er faglig helt uakseptabelt, sier Rosenqvist til Dagbladet.

Oppsiktsvekkende

BLE HØRT PÅ: Retten lyttet til psykiater Terje Andersen, og justerte ned  BI-studentens straff på grunn av «muligheten av lettere hjerneskade og overtretthet». Tiltalte var bevisstløs i gjerningsøyeblikket, men som følge av selvforskyldt rus, mente retten. Foto: BT
BLE HØRT PÅ: Retten lyttet til psykiater Terje Andersen, og justerte ned BI-studentens straff på grunn av «muligheten av lettere hjerneskade og overtretthet». Tiltalte var bevisstløs i gjerningsøyeblikket, men som følge av selvforskyldt rus, mente retten. Foto: BT Vis mer

Skal man påvise en slik hjerneskade, må man foreta langt grundigere undersøkelser. Dette innebærer gjerne en nevropsykologisk vurdering for å teste alle kognitive funksjoner, og røntgen- eller CT-undersøkelser. Jeg finner det oppiktsvekkende at en psykiater i 2005 mener en times samtale er et bedre diagnostisk verktøy enn en systematisk utredning, sier Rosenqvist.Hun forteller at psykiater Terje Andersen under samtalen med tiltalte blant annet ba ham si sin fødselsdato baklengs. Det Andersen ikke tok med i vurderingen var at tiltalte hadde hatt lese- og skrivevansker helt fra barndommen. I en situasjon hvor han i tillegg er nervøs, er ikke dette tilstrekkelig, sier Rosenqvist. Tiltalte er ikke tidligere straffedømt, har gode sosiale skussmål, og fungerer normalt i det daglige som student ved BI. Stemte denne diagnosen ville, jeg hatt seriøse problemer ellers i livet. Jeg syns psykiateren dro en skummel konklusjon, som det er ufattelig ubehagelig å ha hengende over seg, sier BI-studenten til Dagbladet.

|Ingen heksekunst

T erje Andersen, som er privatpraktiserende psykiater, men også kjent som Bergens politilege de siste 20 årene, avfeier kritikken.

Dette er slett ikke kontroversielt. Av og til kan man fastslå at en person har hjerneskade etter mindre enn fem minutters samtale. Det er ingen heksekunst. Andre ganger må man gjøre mye grundigere undersøkelser. Dette er individuelt. I mange tilfeller finner man ingenting ved røntgen eller CT. Diffuse hjerneskader - eller diagnoser som demens eller alzheimer - finner man som regel ikke ved slike undersøkelser, sier Andersen til Dagbladet. Retten lyttet til psykiateren, og justerte ned BI-studentens straff på grunn av muligheten av lettere hjerneskade og overtretthet. Tiltalte var bevisstløs i gjerningsøyeblikket, men som følge av selvforskyldt rus, mente retten. Han ble derfor dømt til fjorten dagers betinget fengsel.

Jeg har fått en vekker. Det er bedre å ha en middag med gode venner, enn å sitte på vorspiel og drikke mest mulig, sier BI-studenten.

SLAKTER KOLLEGA: Randi Rosenqvist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer