ET SISTE FARVEL Tidligere venn og konkurrent Hroar Elvenes holdt minnetale under bisettelsen av Hjalmar Andersen i Tønsberg domkirke. Hjalmar Andersen ble i sin karriere som skøyteløper OL-mester verdensmester, europamester og norgesmester. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ET SISTE FARVEL Tidligere venn og konkurrent Hroar Elvenes holdt minnetale under bisettelsen av Hjalmar Andersen i Tønsberg domkirke. Hjalmar Andersen ble i sin karriere som skøyteløper OL-mester verdensmester, europamester og norgesmester. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Du er i mål nå, Hjallis. Hvil på dine laurbær

Norge tok farvel med Hjalmar «Hjallis» Andersen i Tønsberg domkirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Skriv din siste hilsen til Hjallis i kondolanseprotokollen.

(Dagbladet): Seremonien ble åpnet ved at tidligere vokalist i Tønsberg-bandet Seigmen, Marius Roth Christensen, sang Kjærlighet, før domprost David Gjerp holdt sin minnetale.

- I mitt barndomshjem ikke langt fra Bislett var det to navn jeg hadde lært meg før jeg var tre år - Jesus og Hjallis. I 1952 ble rekkefølgen byttet om. 16:32.6 var mer spennende enn Johannes 3.16, fortalte Gjerp, med henvisning til den legendariske rekorden på 10 000 meter. 

Domprosten fortalte en historie om en gang han hadde vært og besøkt Hjallis. Skøytelegenden hadde vist fram et bilde av seg selv sammen med kong Haakon, kronprins Olav og prins Harald.

- Her ser du én konge og tre kongelige, sa Hjallis ifølge Gjerp.

Statministeren hyllet Hjallis Da Gjerp hadde holdt sin tale, framførte Hjallis' yngste datter et egenskrevet dikt til minne om sin far, før skøytetalentet og barnebarn av Hjallis, Fredrik van der Horst, holdt en tale til minne om sin bestefar.

- Bestefar, du har alltid vært der for meg. Hver gang jeg var innom møtte du meg med en god klem og en god historie. Da jeg hadde vært ute og syklet, kunne du fortelle meg om den gangen du hadde syklet for langt og ikke orket å sykle tilbake. Da jeg hadde løftet vekter, kunne du fortelle om da du hadde løftet knebøy i kjelleren og ikke kom opp trappa. Bestefar, du har alltid støtta meg, og jeg vet at du alltid vil være med meg videre, sa 23-åringen.

Så ble salmen Å leva det er å elska sunget, før Jens Stoltenberg holdt sin tale. Statsministeren fortalte om hvordan Hjallis var en viktig brikke i oppbyggingen av Norge i etterkrigstiden.

- Hjallis ble et idol på 1950-tallet, og han vokste til et symbol på det optimistiske tiåret. Norge skulle gjenoppbygges, og den unge nasjonens identitet skulle finne sin form i et Europa som reiste seg av asken. Heldigvis hadde vi mennesker som Hjallis. Med selvtillit og humør beseiret han konkurrenter fra hele verden. Han gjorde det på vegne av oss alle, sa Stoltenberg i sin tale.

Statsministeren trakk også fram Hjallis' innsats i Handelsflåten.

- Alle som er glade i Norge er glade i Hjallis, sa Stoltenberg.

Knuste konkurrentene Tidligere skøyteløper og president i Skøyteforbundet Hroar Elvenes hyllet sin tidligere venn og konkurrent.

- Under en hyggelig sammenkomst på skøytemuseet for kort siden ble Hjallis hyllet på bursdagen sin, og ønsket et fortsatt langt liv. Slik gikk det ikke. Men kjære Hjallis, du fikk et langt og innholdsrikt liv, sa en preget Elvenes i sin minnetale.

Elvenes fortalte om da Hjallis satte verdensrekord i Trondheim 13. januar 1951. Det var -22 grader i Trondheim natta før, men en fønvind sveipet over byen på formiddagen og hevet temperaturen til 0 grader. Dermed fikk løperne en rask istype de tidligere bare kjente fra Davos. Hjallis knuste nestemann med over 20 sekunder, og satte verdensrekord på 5000 meter.

Nåværende president i Norges Skøyteforbund Vibecke Sørensen sa i sin tale at det å gå på skøyter etter Hjallis nok var minst like vanskelig som å hoppe etter Wirkola.

- Du er i mål nå, Hjallis. Hvil på dine laurbær, avsluttet Sørensen, før Elise Båtnes spilte Schuberts Ave Maria på fiolin.

Bursdagssang på fly - Vi har hatt mange idrettstjerner gjennom de 152 årene Idrettsforbundet har eksistert, men neppe noen som Hjallis. Ingen har vel steget høyere på popularitetens stjernehimmel enn ham, sa president i Norges Idrettsforbund Børre Rognlien.

- Øresus var en liten pris å betale for vennskapet og moroa. Han prata nemlig som en foss, sa idrettshistoriker og nær venn av Hjalmar Andersen, Tom A. Schanke, om sin gode venn.

TALTE: Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg var tilstede i Tønsberg domkirke. Stoltenberg minnetale ser du i videoen over. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TALTE: Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg var tilstede i Tønsberg domkirke. Stoltenberg minnetale ser du i videoen over. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Schanke har holdt fiktive minnetaler for Hjallis med hovedpersonen til stede flere ganger før, og innrømmet at han synes det var spesielt å gjøre det på ordentlig.

Da Hjalmar Andersen fyllte 75 år i 1998 skulle han få en statue av seg selv i Trondheim. Schanke og Hjallis var og inspiserte skulpturen, men Schanke var ikke helt fornøyd. Statuen var nemlig for stor i lårene.

- Du må ta av ham to sekunder på 500 meteren, sa Schanke til skulptøren.

Idrettshistorikeren fortalte også en historie om da Hjallis fyllte 76 år. Han og Hjallis var ombord på et fly, og Schanke sørget for å få med hele flyet på å synge burdagssangen for skøytelegenden.

- Jeg sa også i mikrofonen at han, som alle barn, gjerne ville ha gaver, og det ble fullstendig kaos i flyet, sa Schanke i sin minnetale.

TILSTEDE: Arne Scheie og Ove Eriksen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
TILSTEDE: Arne Scheie og Ove Eriksen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

Etter Schankers tale ble det framført en fiolinsolo av Nidelven stille og vakker du er, en sang trønderske Hjallis selv ønsket å få spilt i begravelsen sin, før Marius Roth Christensen sang Time to say goodbye.