- Du er ikke distriktenes venn

Støre med overraskende angrep på Vedum.

PARTILEDERDEBATT: Fredag var det duket for den siste debatten mellom partilederne før mandagens valg. Foto: NTB Scanpix
PARTILEDERDEBATT: Fredag var det duket for den siste debatten mellom partilederne før mandagens valg. Foto: NTB ScanpixVis mer
Trondheim 20190906. 
Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten p NRK fredag kveld.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Trondheim 20190906. Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten p NRK fredag kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Partilederne barket i dag sammen i den siste, avgjørende debatten før valget om tre dager.

Mange har mye å bevise, ikke minst Arbeiderpartiet som har mistet hver tredje velger siden 2015.

Et høyt antall av velgerne har gått til Senterpartiet. Det er kanskje derfor Ap-leder Jonas Gahr Støre kom med et sjeldent angrep på Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under debatten om lokaliseringen av sykehus.

- Ikke distriktenes venn

Sp-lederen hadde akkurat argumenter mot statsminister Erna Solberg og sagt at det var uklokt å legge ned Ullevål universitetssykehus og flytte det til Gaustad, da Støre grep inn.

- Trygve, min venn heller ikke du har penger til dette. Du går imot det et samlet fagmiljøet råder til. Det vil koste penger og tappe distriktene for fagfolk. Du er ikke distriktenes venn, sa Støre, som fikk kjapt svar fra Vedum.

- Det der er bare retorikk.

Siv Jensen mener Vedum må gå litt stillere i dørene, da han også la ned fødeklinikker i sin tid i regjering.

- Poenget er, hva er det vi ønsker? Dette er politikk på sitt dårligste, at du tar det dit. Vi vil ha flere fødeavdelinger og ha et godt tilbud i Norge, sier Vedum.

- Hør på deg selv, du har kommet med dette nå når du ikke sitter i regjering, svarer Jensen.

- Mest fornøyd i små kommuner

Med små kommuner på dagsorden, var Sp-lederne på hjemmebane i første del av debatten.

Han utfordret statsministeren og avkrevde henne svar på om hun var enig med kommunalministere Monica Mæland i at halvparten av landets kommuner er for små.

- Mange små kommuner klarer ikke levere gode nok tjenester til folk, det blir en utfordringe framover, når eldrebølgen kommer, mente statsministeren.

- Det er ikke som i 1950, da det nesten ikke var noe å administrere. Men det skal skje frivillig, sa Solberg på spørsmål om hun ville gå inn for mer tvangssammenslåing av kommuer.

- Folk er mest fornøyd med tilbudet i de små kommunene. De drømmer ikke om å komme på Norges største sykehjem. Hvorfor skal dere som sitter i Oslo mase på at deres kommune er så dårlig, sier Vedum.

- De som er svakest og har størst behov for hjelp, trenger en kommune som kan levere det, var svaret fra Erna Solberg.