Dagbladet-intervju med Marina Ovsjannikova

- Du er ikke russer, du er forræder

TV-redaktøren Marina Ovsjannikova hadde gjort tv-stuntet igjen. Dette til tross for at hun nå er hjemløs, og barna er igjen i Russland. - Men det jeg opplever er ikke noe i forhold til hva de nå opplever i Ukraina, sier hun til Dagbladet.

ANTI-KRIGSBUDSKAP: Her stprmer den russiske tv-redaktøren Marina Ovsjannikova TV-kanalen Channel 1. Nå er hun hjemløs. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15. mars i år ble den russiske tv-redaktøren Marina Ovsjannikova verdensberømt da hun plutselig dukket opp på russisk tv med en plakat der hun ba om at krigen i Ukraina måtte stoppes.

- Jeg hadde gjort det igjen. Nå er jeg hjemløs og barna er igjen i Russland, men mine problemer er små om vi sammenlikner dem med hva som skjer i Ukraina, forteller Ovsjannikova til Dagbladet.

- Putin er krigsforbryter

Onsdag ble Ovsjannikova hyllet med Vaclav Havel-prisen for sin kreative motstand mot krigen, under Oslo Freedom Forum.

- I løpet av bare 20 år har Russland blitt en totalitær stat. Nå fengsles folk for bare for å si nei til krigen. Presidenten i dette landet er en krigsforbryter. På 20 år har Putin ødelagt alle uavhengige media i Russland, sa Ovsjannikova da hun mottok prisen.

HJEMLØS: Den russiske tv-journalisten Marina Ovsjannikova mottok i dag Vaclav Havel-prisen for kreativ motstand, under Oslo Freedom Forum i Oslo. - Jeg hadde gjort det igjen, forteller Ovsjannikova. Prisen tar nærmest større plass enn eiendelene hun tok med seg da hun dro fra Russland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HJEMLØS: Den russiske tv-journalisten Marina Ovsjannikova mottok i dag Vaclav Havel-prisen for kreativ motstand, under Oslo Freedom Forum i Oslo. - Jeg hadde gjort det igjen, forteller Ovsjannikova. Prisen tar nærmest større plass enn eiendelene hun tok med seg da hun dro fra Russland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Til Dagbladet utdyper hun:

- Jeg er født i Ukraina og har to søskenbarn der. I tillegg vet jeg hva det er å være i krig, fordi jeg har opplevd det sjøl. Da jeg var 13 år, bodde jeg i Groznyj med mammaen min og huset vårt ble bombet til ruiner, sier hun og fortsetter:

- 24. februar ble et vendepunkt for meg. Jeg kunne aldri forestille meg at Russland gikk til krig mot Ukraina. Det er som om jeg skulle drepe min søster eller bror - eller mine to søskenbarn som bor i Ukraina. Kan du tenke deg? spør hun og legger til at hun er «skuffet og redd».

- Forræder

For en måned siden bestemte Ovsjannikova seg for å forlate Russland. På flyplassen i Moskva fikk hun en rekke spørsmål.

- De spurte meg hva jeg skulle. Om jeg skulle jeg dra alene, uten barna?Jeg svarte at ja, jeg skal slappe av litt i Tyrkia. Jeg drar uten barna, så ikke bekymre dere, forteller Ovsjannikova.

Hun håpet og trodde at hun kunne dra tilbake til Russland etter litt tid.

- Da hadde jeg bare fått en bot for innlegget jeg la ut på Facebook - og ikke noe for protesten på direkte-tv. Men etter at jeg dro har noen offisielle sagt at de ikke vil la meg dra til Russland igjen: «Du er ikke en russisk borger lenger, du er en forræder», er jeg blitt fortalt, sier hun til Dagbladet.

Hjemløs

Ovsjannikova hadde ingen planer om å emigrere fra Russland. Hun hadde skaffet seg og barna et eget hus å bo.

- Jeg ville tilbringe resten av livet der, med mine barn. Jeg hadde en jobb som var perfekt for et familieliv, med ei uke på og ei uke fri. Det var ikke lett å skulle gi fra meg det livet, men Ukraina-krigen endret alt. Nå tror jeg ikke det er mulig for meg å bo i Russland på en stund, sier hun.

VENDEPUNKTET: Da Russland og Vladimir Putin gikk til krig mot Ukraina, klarte ikke tv-redaktøren Marina Ovsjannikova lenger å jobbe med det hun kaller propaganda. Hun måtte si nei til krigen. Det ga henne Vaclac Havel-prisen, men også en ukjent framtid, langt unna barna. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VENDEPUNKTET: Da Russland og Vladimir Putin gikk til krig mot Ukraina, klarte ikke tv-redaktøren Marina Ovsjannikova lenger å jobbe med det hun kaller propaganda. Hun måtte si nei til krigen. Det ga henne Vaclac Havel-prisen, men også en ukjent framtid, langt unna barna. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Dagbladet lurer på om hun har mottatt trusler, eller om Putin-regimet - som er kjent for å slå hardt ned på aktivister eller dissidenter - er etter henne?

- Når venner ringer meg, sier de: Hva foretrekker du? Polonium (radioaktivt stoff, journ.anm), novistjok (nervegift, journ.anm) - eller en bilulykke? svarer den russiske eksredaktøren.

Egentlig hadde Ovsjannikova tenkt å vise sin protest mot krigen ute i gatene, sammen med andre russere.

- Men jeg så at politiet tok folk og satte dem i fengsel. Så jeg tenkte det ikke var den mest effektive formen for protest, og at jeg hadde mulighet for å lage en mer storslått en, på direkte-tv- Så gjorde jeg det, sier hun, og fortsetter:

- Jeg ville gjort det igjen.

Ingen vei tilbake

Samtidig - når hun ser seg selv protestere på tv, lukker hun øynene og kjenner at beina hennes begynner å skjelve, forteller hun.

- Min datter spør meg hele tida når jeg kommer hjem, og jeg sier hver gang at jeg kommer om ei uke. Når den har gått, spør hun igjen. Men jeg vet ennå ikke hva jeg skal gjøre, sier hun og fortsetter:

- Krigen i Ukraina endret alt for meg. Det var ingen vei tilbake, sier hun.

Propagandamaskin

I takketalen fortalte hun om de voldsomme endringene som har skjedd under de 20 åra med Vladimir Putin ved roret. Hun viste til seg sjøl, som ung journaliststudent på 90-tallet. Da leste hun George Orwells framtidsroman 1984.

- Jeg tenkte at dette er sosial fiksjon, og i framtidas Russland ville noe sånt bli umulig, tenkte jeg. Det var i 1998, i tida med Jeltsins demokratiske reformer. Nå føles det som evigheter siden. Jeg tok feil, sier hun og fortsetter:

- Putin har bygget en kynisk og løgnaktig propagandamaskin. Alt er svart-hvitt. I mange år har russisk media lært folk til å hate Ukraina, USA og vestlige Europa. Nå vet vi hvilken katastrofe dette har ført til.

Ovsjannikova synes det er vanskelig å prate om utviklingen i hjemlandet hennes, Russland.

- Russland må tape denne krigen så fort som mulig. Lyset må ta over for mørket, sier hun.

Og prispengene, hva går de til?

- Pengene vil gå med til å hjelpe ukrainske flyktninger, lovet Ovsjannikova fra scenen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer