TRUET PÅ LIVET : - Etter at dommeren hadde hevet retten ble jeg utsatt for vold og truet på livet i rettssalen, sier Geir Winsrygg. Han har vært en pådriver for å få slutt på plyndringene av sølvgruvene i Kongsberg.
Foto: Tomm W. Christiansen
TRUET PÅ LIVET : - Etter at dommeren hadde hevet retten ble jeg utsatt for vold og truet på livet i rettssalen, sier Geir Winsrygg. Han har vært en pådriver for å få slutt på plyndringene av sølvgruvene i Kongsberg. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

«Du er ikke trygg, vi skal ta deg» - drama i retten

Drama i Kongsberg tingrett etter plyndringen av sølvgruvene. Vitne har anmeldt vold og grove trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): Da sorenskriver Stein Husby hevet retten i Kongsberg tingrett startet et nytt drama. Mens sorenskriveren og meddommerne trakk seg tilbake for å vurdere saken, aktor Hans Egil Seljordslia pakket sammen dokumentene, og forsvareren snakket med den tiltalte sølvtyvene utspilt det seg et drama i tingrettssalen.

Et drama som nå kan få et rettslig etterspill.

Geir Winsrygg var stevnet som vitne av påtalemyndigheten, men ble avskåret av retten. Han fulgte deretter straffesaken mot 47-åringen fra Drammen fra tilhørerbenken.

«Vi skal ta deg» I miljøet som har tatt seg inn i sølvgruvene på Kongsberg ulovlig er det en kjent sak at Geir Winsrygg har vært en pådriver for å få slutt på plyndringene fra de historiske gruvene.

- Etter at sorenskriveren hadde hevet retten, begynte tilhørerne å forlate salen. En mann - en kjent steinsamler fra en nabokommune - plantet albuen inn i magen min. Da jeg spurte hvorfor fikk jeg følgende svar:

«Jeg vet nå hvem du er. Du har ødelagt for oss og NN (en tidligere leder ved Norsk Bergverksmuseum) med det du har gjort her i retten. Du er ikke særlig populær lenger. Du er ikke trygg, vi skal ta deg».

- Det var flere vitner til det som skjedde inne i rettslokalet. Mannen fortsatt også med flere trusler utenfor, forteller Geir Winsrygg til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etterforskes Winsrygg har anmeldt forholdet til politiet på Kongsberg.

- Politiet har mottatt en anmeldelse. Saken er under etterforskning, bekrefter politioverbetjent Morten Ole Pedersen ved Kongsberg politistasjon.

- Vi har avhørt vitner. Den påståtte gjerningsmannen er også avhørt. Når saken er ferdig etterforsket vil juristen ta stilling til saken, sier politioverbetjent Pedersen.

- Viktig bidragsyter Politiinspektør Hans Egil Seljordslia var til stede i retten, under det som i anmeldelsen beskrives som planting av en albue magen og grove trusler.

- Jeg verken så eller hørte hva som skjedde. Men jeg traff Winsrygg like etterpå og forsto at noe hadde skjedd. Jeg anbefalte ham å anmelde forholdet, dersom han oppfattet det som alvorlig, sier politiinspektør Seljordslia.

Politiinspektøren vedgår overfor Dagbladet at Geir Winsrygg har vært en viktig bidragsyter, slik at politiet fikk belyst hva som foregikk i sølvgruvene på Kongsberg.

- Bare tull 58-åringen som er anmeldt for vold og grove trusler, avviser på det mest bestemte at han har gjort noe galt.

- Jeg dultet bort i Winsrygg da jeg tok på meg jakka. Men jeg har ikke slått ham eller plantet albuen i magen hans.

- Hva med grove truslene?

- Jeg har ikke truet noen, hevder 58-åringen.

- Men det er to vitner ved siden av fornærmede Winsrygg som hevder at du truet ham?

- Da vitner de falskt.

58-åringen medgir at derimot at det var en ordveksling mellom ham og Geir Winsrygg etter rettsforhandlingene.

- Jeg er en venn av den tidligere lederen på Norsk Bergverksmuseum som nå er under etterforskning i saken. Hva som ble sagt vil jeg ikke si noe om, men jeg har ikke truet ham, sier mannen.

- Trusler Dagbladet har snakket med et av vitnene som politiet også har avhørt.

- Jeg så ikke at 58-åringen plantet albuen i magen på Winsrygg. Men jeg overhørt hva som skjedde etterpå. Det er ingen tvil om at Winsrygg ble truet, sier vitnet.

Vitnet som var til stede under hele rettssaken har forklart til politiet at han ble nærmest sjokkert over at 58-åringen våget å true Winsrygg.

Sabotasje Geir Winsrygg mener det er helt uholdbart å framsette trusler.

- Under denne saken har noen sabotert biler. En bil ble påtent og et annet kjøretøy fikk løsnet hjulene, derfor tar jeg truslene alvorlig, sier Winsrygg til Dagbladet.

47-åringen som var tiltalt for å ha plyndret sølvgruvene ble i Kongsberg tingrett dømt til fengsel i ett år og to måneder for å ha brutt seg inn i sølvgruvene på Kongsberg.