- Du er ikke velkommen her

USAs president Donald Trump vil bli møtt av demonstranter i byene El Paso og Dayton hvor helgas to masseskytinger fant sted.

- IKKE VELKOMMEN: Donald Trump ble møtt av demonstranter i Dayton i Ohio, og et klart budskap om at han ikke var velkommen. Foto: NTB Scanpix
- IKKE VELKOMMEN: Donald Trump ble møtt av demonstranter i Dayton i Ohio, og et klart budskap om at han ikke var velkommen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Allerede flere timer før han kom på besøk, sto det et hundretall demonstranter utenfor sykehuset i Dayton, Ohio, og ventet på USAs president Donald Trump.

Beskjeden fra demonstrantene til Trump var såre enkel: «Du er ikke velkommen».

Samme beskjed har presidenten på forhånd fått fra innbyggere i El Paso, Texas.

Byene ble i helga gjenstand for hver sin skytemassakre, og onsdag kveld norsk tid besøker Trump begge byene for å møte de som ble skadet og de som hastet til åstedene for å hjelpe de skadde.

Men i El Paso er det flere han ikke får møte.

Vil ikke møte Trump

Demokraten Veronica Escobar er kongressrepresentant for El Paso. Her ble 22 mennesker drept lørdag, etter at en 21-åring begynte å skyte rundt seg på et kjøpesenter.

Gjerningspersonen la ut et såkalt «manifest» på nettet, hvor han advarer mot en latinamerikansk «invasjon av Texas». FBI etterforsker hvorvidt masseskytingen var terrorisme, inspirert av høyreekstremisme.

Angrepet har fornyet debatten om Trumps retorikk om blant annet innvandring og hvit makt-bevegelsen.

For retorikken i manifestet til drapsmannen er påfallende lik Trumps retorikk, mener kritikere, deriblant kongressrepresentanten Escobar som tirsdag takket nei til en invitasjon om å møte Trump i El Paso, skriver Washington Post.

- Jeg nekter å være et tilbehør til hans besøk. Jeg nekter å delta uten en skikkelig dialog om smerten hans rasistiske og hatefulle ytringer har forårsaket i vårt lokalsamfunn og dette landet, sier Escobar.

FEIL BY: På en direktesendt pressekonferanse gikk det i surr for president Donald Trump om hvor det hadde vært massedrap i USA sist uke. Video: CNN Vis mer

Da det ble kjent at Trump skulle besøke El Paso, sa Escobar, som selv er av latinamerikansk herkomst, følgende:

- Så lenge presidenten ikke tar ansvar og fjerner målskiva fra ryggen vår og menneskeliggjør lokalsamfunn som mine, er det ikke passende.

Oppfordret til demo

Heller ikke ordføreren i Dayton, demokraten Nan Whaley, er glad for at Trump besøker byen hun leder. I Dayton ble ni personer skutt og drept søndag.

Tirsdag oppfordret hun innbyggerne i byen til å demonstrere under Trumps besøk.

- Jeg mener at folk bør reise seg og si fra hvis de ikke er glade for at han besøker byen.

TERRORISME: Donald Trump beskrev helgens to masseskytinger i USA som «terrorisme». Video: CNN Vis mer

Trump selv avfeide all kritikk av hans retorikk og person før han satte seg på presidentflyet Air Force One onsdag ettermiddag.

- Mine kritikere er politiske personer, de prøver å sanke poeng. I mange tilfeller prøver de å bli president, sa Trump til pressen, og la til:

- Jeg tror retorikken min forener folk.

Ber om våpenkontroll

I Dayton tok 35 år gamle Elizabeth Burke med seg sine tre døtre til en demonstrasjon mot Trump.

Da CNN møtte dem onsdag kveld norsk tid, lagde de en plakat hvor de ber om strengere våpenkontroll i USA.

TRUMP-BABY: Utenfor sykehuset i Dayton hadde demonstrantene blåst opp en luftballong som portretterer Trump som en baby. Foto: NTB Scanpix
TRUMP-BABY: Utenfor sykehuset i Dayton hadde demonstrantene blåst opp en luftballong som portretterer Trump som en baby. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På spørsmål om hvorfor hun tok med seg døtrene til demonstrasjonen, skal hun ha blitt gråtkvalt og svart følgende til CNN:

- Barn dør. De (politikerne) trenger å se at dette er barna som kan bli rammet.

Da Trump omsider kom seg til sykehuset hvor flere ofre får behandling for skuddskader, ble han møtt med tilrop som «ikke mer hat» og slagordet «hey hey, ho ho, Donald Trump er nødt til å gå».