Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Du er litt sinna og gira, og så skriver du litt strengt

Ubaydullah Hussain (28) avviser at han har truet jøder på Facebook.

TRUSSELTILTALT: Ubaydullah Hussain (28) må svare for fem tiltalepunkter i Oslo tingrett. Alle punktene dreier seg om trusler. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
TRUSSELTILTALT: Ubaydullah Hussain (28) må svare for fem tiltalepunkter i Oslo tingrett. Alle punktene dreier seg om trusler. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var en samtale mellom meg og en venn, i en fleipete tone. Jeg hadde ikke trodd saken skulle bli så stor hos politiet og i media, sa Ubaydullah Hussain (28) i vitneboksen i formiddag.

- Oppegående personer må skjønne at det var en fleipete kommentar, understreket han.

- Du er litt sinna og gira, og så skriver du litt strengt.

Hussain, ikledd det karakteristiske hodetørkleet, forklarer seg med stødig stemme i Oslo tingrett. Det er stor interesse for saken, og sikkerhetsopplegget er omfattende.

Fem punkter Hussain er tiltalt for fem tilfeller av trusler - mot to journalister, et sakksyndigvitne i saken mot mulla Krekar, forfatteren Amal Aden og det jødiske samfunnet i Norge. Han nekter straffskyld på alle punkter.

Forsvarer John Christian Elden mener saken dreier seg om hva som skal omfattes av ytringsfriheten og ikke. Han vil vise at Hussains uttalelser ikke er straffbare.

- Retten skal ta stilling til om ytringer kommer innenfor norsk lov, sier Elden til Dagbladet.

Det er satt av fire dager til saken. Strafferammen er seks års fengsel.

Facebook-melding Tiltalepunktet om trusselen mot jøder bygger på en Facebook-melding Oslo-mannen og islamisten postet høsten 2012, som reaksjon på en VG-artikkel om at norske jøder ønsket politibeskyttelse.

"Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. inshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47", lød det i meldingen.

Hussain understreket at han ikke har stort til overs for staten Israel.

- Det er ingen hemmelighet at jeg anser Israel som en okkupasjonsmakt. Men jeg har ikke ment å true Det Mosaiske Trossamfund (den jødiske menigheten i Oslo), svarte han aktor Carl Fredrik Fari.

- Faktafeil Når det gjelder de angivelige e-posttruslene mot Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud og en mannlig reporter i ei annen avis, fortalte Hussain at postene var "skrevet i sinne".

- Jeg mente ikke å true noen eller skape frykt, sa han.

28-åringen sier han reagerte på at de to avisartiklene - som henholdsvis handler om norske islamister som deltar i Syria-krigen, og hvordan islamister tar jegerprøven for å kunne skaffe seg våpen - "inneholdt faktafeil, var feil vinklet og var basert på antakelser".

STØTTE: Flere av Hussains støttespillere dukket opp i Oslo tinghus - blant dem den profilerte islamisten Mohyeldeen Mohammad. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
STØTTE: Flere av Hussains støttespillere dukket opp i Oslo tinghus - blant dem den profilerte islamisten Mohyeldeen Mohammad. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

- Jeg hadde dialog med begge journalistene både før og etter anmeldelsene, sa han.

Hussain innrømmet å ha kalt den sakkyndige i Krekar-saken "svin", men avviser å ha uttalt resten av det han er tiltalt for på det punktet - "Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden".

Om Facebook-meldingen der han uttalte at forfatter Aden burde steines, sa Hussain at han ikke visste det var ulovlig å ytre seg slik, og at han slettet innlegget.

Sa lite Aktor Fari ønsket å vite mer om organisasjonen Profetens Ummah, men Hussain ville ikke gi stort av opplysninger, ut over at det fins ei kjerne på ca. 50 personer, og at han er en av seks-sju personer som har administrert Facebook-sida deres. Han fortalte at han ikke lenger er medlem.

Om motivasjonen sa han:

- Alle har rett til å velge sin egen religion. Jeg ønsker å leve som god muslim, og spre islam i Norge, sa Hussain, som oppga å kunne Koranen utenat.

Hele Norges coronakart