Nobels fredspris:

«Du er vinneren av årets Nobels fredspris», sier Nobelkomiteen. «Oh my god», svarer presidenten

Samtalen mellom nobelkomiteen og fredsprisvinneren ble tatt opp. 

NOBELS FREDSPRIS: Colombias president Juan Manuel Santos blir oppringt og får beskjed om at han er vinneren av Nobels fredspris 2016. Video: Facebook / Nobel Prize Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du noen gang har lurt på hvordan en vinner av Nobels fredspris reagerer når han eller hun får nyheten, har du flaks.

Rundt klokka 13.00 i ettermiddag la Den Norske Nobelkomité ut et lydopptak av en samtale mellom nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad og fredsprisvinner Juan Manuel Santos - president i Colombia.

Hans første reaksjon på nyheten om at han er fredsprisvinner er intet mindre enn følgende:

«Oh my god!»

- Snakker jeg med presidenten

FREDSPRISVINNER: Den kolombianske presidenten Juan Manuel Santos. Foto: Reuters / NTB Scanpix 
FREDSPRISVINNER: Den kolombianske presidenten Juan Manuel Santos. Foto: Reuters / NTB Scanpix  Vis mer

Men samtalen mellom Njølstad, som også er leder av Nobelinstituttet, fortoner seg i begynnelsen som en helt vanlig telefonsamtale mellom to personer som ikke kjenner hverandre.

- Ja, hallo, spør en stemme i telefonen når samtalen begynner. Det er presidenten Juan Manuel Santos.

- Ja, hallo. Dette er direktøren for det norske Nobelinstituttet i Oslo som snakker, sier Njølstad.

- Ja, ja, svarer Santos spørrende.

- Snakker jeg med presidenten, repliserer Njølstad spørrende.

- Ja, du snakker med Juan Manuel Santos, ja, bekrefter Santos.

- Jeg er så beæret

Deretter, etter at Njølstad har presentert seg selv og overbrakt nyheten om at Santos har vunnet fredsprisen, reagerer altså Santos med å ta guds navn i bruk.

- Jeg er så beæret og takknemlig. Det er en veldig viktig hendelse for mitt land, for ofrene i denne krigen. Dette er en forpliktelse om å fortsatt forsøke og bringe fred til landet mitt. Tusen takk.

- Vi er på nippet til å ende denne krigen og dette kommer til å være veldig viktig. Ord strekker ikke til for å formidle min takknemlighet overfor komiteen, legger Santos til.

- En hyllest til det kolombianske folk

VINNEREN: Colombias president Juan Manuel Santos er vinneren av Nobels fredspris 2016. Video: NTB Scanpix Vis mer

Da Kaci Kullmann Five, Nobelkomiteens leder annonserte at Santos mottok fredsprisen, begrunnet hun valget slik:

- For sin iherdige innsats for å få en ende landets 50 år lange borgerkrig, en krig som har kostet minst 220 000 liv. Prisen bør også anses som en hyllest til det kolombianske folk som ikke har gitt opp håpet om en rettferdig fred.

For etter over 50 år med borgerkrig mot FARC-geriljaen, klarte den kolombianske regjeringen og FARC å komme til en enighet om en fredsavtale.

Men håpet om fred fikk et skudd for baugen da det kolombianske folk vendte avtalen tommelen ned i en folkeavstemning - riktignok med knappest mulig margin.

Nobelkomiteen forklarte at de håpte at denne prisen skulle gi nytt liv til fredsforhandlingene.

FIKK RINGE: Olav Njølstad, Nobelkomiteens sekretær, ringte personlig til Juan Manuel Santos og overrakte han beskjeden om at han var blitt tildelt fredsprisen. Her med komiteens leder Kaci Kullmann Five under annonseringen i dag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FIKK RINGE: Olav Njølstad, Nobelkomiteens sekretær, ringte personlig til Juan Manuel Santos og overrakte han beskjeden om at han var blitt tildelt fredsprisen. Her med komiteens leder Kaci Kullmann Five under annonseringen i dag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer