Du får billigere ost

Snart får du billigere ost, kjøtt og baconcrisp. Årsak: EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norge og EU vil onsdag signere en landbruksavtale som vil gi norske forbrukere både mer og billigere ost, kjøtt, grønnsaker - og baconcrisp.

I en avtale som trolig godkjennes i Brussel onsdag, får EU-landene tollettelser verd ca. 250 millioner kroner på varer som eksporteres til Norge. Norge kan få rundt 60 millioner i lettelser på eksporten til EU.

Importert ost, smør, kjøtt, flesk, svenska jordgubbar och köttbullar, blomster, salater og baconcrisp vil bli billigere i Norge etter enighet om EØS-avtalens såkalte artikkel 19.

Til gjengjeld får Norge større tollfrie kvoter på hovedsakelig Jarlsberg- og Ridderost, to sjeldne landbruksvarer vi klarer å eksportere.

Viktigst for norsk forbrukere er at det blir billigere og mer importert ost på det norske markedet. Det blir langt større konkurranse på ostesorter som lages i Norge. 80 prosent av den tollfrie osteimporten har nemlig til nå vært begrenset til slag s om ikke lages i Norge.

Over yttergrensen

Norge har dermed strukket seg over «yttergrensen for norsk landbrukspolitikk», som landbruksministeren tidligere i høst sa gikk ved det norske forhandlingstilbudet på 200 millioner kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer