Du får billigere ost

Snart får du billigere ost, kjøtt og baconcrisp. Årsak: EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge og EU vil onsdag signere en landbruksavtale som vil gi norske forbrukere både mer og billigere ost, kjøtt, grønnsaker - og baconcrisp.

I en avtale som trolig godkjennes i Brussel onsdag, får EU-landene tollettelser verd ca. 250 millioner kroner på varer som eksporteres til Norge. Norge kan få rundt 60 millioner i lettelser på eksporten til EU.

Importert ost, smør, kjøtt, flesk, svenska jordgubbar och köttbullar, blomster, salater og baconcrisp vil bli billigere i Norge etter enighet om EØS-avtalens såkalte artikkel 19.

Til gjengjeld får Norge større tollfrie kvoter på hovedsakelig Jarlsberg- og Ridderost, to sjeldne landbruksvarer vi klarer å eksportere.

Viktigst for norsk forbrukere er at det blir billigere og mer importert ost på det norske markedet. Det blir langt større konkurranse på ostesorter som lages i Norge. 80 prosent av den tollfrie osteimporten har nemlig til nå vært begrenset til slag s om ikke lages i Norge.

Over yttergrensen


Norge har dermed strukket seg over «yttergrensen for norsk landbrukspolitikk», som landbruksministeren tidligere i høst sa gikk ved det norske forhandlingstilbudet på 200 millioner kroner.

Avtalen betyr også at Norge går lenger enn hva som ligger til grunn i EØS-avtalens artikkel 19. Her heter det at avtalen mellom de to partene skal være balansert. Det er den ikke i kroner og øre.

Men problemet for norsk landbruk er at det vanskelig å konkurrere med EU selv med tollettelser.

Fortsatt uenig


Enigheten om EØS-avtalens artikkel 19 betyr ikke at landbruksforhandlingene med EU er over.

Norge og EU er fortsatt uenige om tollen på bearbeidede jordbruksprodukter - altså varer som syltetøy, yoghurt og iskrem. Dette omtales på Brussel-sjargongen som protokoll 3-forhandlingene.

- Forhandlingene fortsetter torsdag. Jeg er usikker på om vi kommer til å bli enige, sier den norske forhandlingslederen, Jan Grevstad.

(NTB)