- Du får det tøft!

- Lykke til, Gerd-Liv. Du får en tøff og vanskelig jobb, men din bakgrunn for å mestre den er nå solid og sterk. Slik hilser Gro valget av den første kvinnelige lederen i LOs hundreårige historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for Verdens Helseorganisasjon, Gro Harlem Brundtland, som har blitt hyllet verden over for sin likestillingsinnsats, er svært fornøyd med det som skjedde på LO-kongressen i Norge i går.

Tidlig på nittitallet var hun Gerd-Liv Vallas sjef, på statsministerens kontor.

- På tide

- I Arbeiderpartiets skjedde kvinnegjennombruddet i 1981. Nå - i det første året i det nye århundret - er det på tide at LO får sin første kvinnelige leder. Som i partiet og i regjeringen spiller det en rolle at det er en kvinne i LO-ledelsen. Gerd-Liv vil ha sin oppmerksomhet rettet mot den helthetlige livs- og arbeidssituasjonen, ikke minst for kvinner, sier Gro til Dagbladet.

Valla har flere ganger vist til Gro som et forbilde og uttalt at arbeidsmiljøet på statsministerens kontor som gjennomsyret av likestillingstenkning.

Før valget på LO-kongressen sendte Gro mail med lykkeønskninger til Valla. - Jeg har sett at Yngve har gitt et råd jeg deler: Vært deg selv, skriver Gro.

En enstemmig LO-kongress jublet over sin nye leder i går kveld. Til tross for at Gerd-Liv Valla (53) har vært uten motkandidat i lang tid, var hun glad og rørt da valget var klart:

- Det er klart jeg er veldig glad i dag, men jeg er veldig ydmyk og har stor respekt for jobben. Det blir en enorm utfordring. At folk organiserer seg, er ikke lenger selvsagt, sier Valla, som bedyrer at det å nå LO-toppen ikke har vært planlagt.

Tøffere i justis

- Det har ikke resultat av noen karriereplanlegging, nei. Etter jobben hos Gro skulle jeg jo tilbake til statstjenestemannskartellet. Men etter at jeg ble nestleder i NTL i 1994, var det jo noen som snakket om muligheten for at jeg kunne være en kandidat. Så har det tatt av etterhvert. Jeg vet det blir beintøft. Men så har jeg vært justisminister, og det må være en av de tøffeste jobbene du kan ha i Norge. Så da har jeg tenkt, at når jeg ikke brøt sammen da, så kan jeg vel klare jobben som LO-leder, sier Valla til Dagbladet.

I går ble hun hyllet av kvinnene i fagbevegelsen, med Oddrum Remvik i spissen.

Feiret med whisky

Mens presse og gratulanter strømmet etter Valla, pakket Yngve Hågensen landsmøtedokumenter ned i kofferten, etter 12 år som leder.

<>- Det føles deilig! Og veldig riktig. Det er flott at kongressen velger leder med enstemmighet, sier Hågensen som bekreftet at han ville markere avløsningen med en whisky.

HILSER: Gro Harlem Brundtland.
NÅ ER DET DIN TUR! Etter 12 år som LO-leder overlot Yngve Hågensen i går roret til Gerd-Liv Valla.