Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du får handle på nyttårsaften

Slik blir den blåblå alkoholpolitikken.

ÅPNINGSTIDER KrF kan være med på å justere Vinmonopolets åpningstider. Trolig blir de fire samarbeidspartiene enige om å holde åpent nyttårsaften og .Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
ÅPNINGSTIDER KrF kan være med på å justere Vinmonopolets åpningstider. Trolig blir de fire samarbeidspartiene enige om å holde åpent nyttårsaften og .Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forbud mot alkoholsalg på nyttårsaften kan være historie.Det  De borgerlige vil trolig åpne flere polutsalg og utvide åpningstidene.

Frp-velgerne kan se langt etter løftet om å legge ned Vinmonopolet og senke aldersgrensen for salg av sprit. Avtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF sier at hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal ligge fast.

Det gir likevel rom for justeringer. Men endringene kommer neppe fort nok til at du kan kjøpe inn champagne til Erna Solbergs nyttårstale i år på selv dagen.

Dusteregler - Det bør være handlingsrom for å gjøre fornuftige justeringer som utvidelse av polets åpningstider. Det må være innenfor avtalen å fjerne noen regler som folk oppfatter som dusteregler, som at polet er stengt på nyttårsaften, på valgdagen og før en del helligdager, sier Venstre-representant Sveinung Rotevatn til Dagbladet.

Per Arne Olsen som har vært Frp?s helsepolitiske talsmann i denne stortingsperioden, innser at Frp ikke har fått gjennomslag for sin alkoholpolitikk, men mener i likhet med Rotevatn at noe kan gjøres.

Cider fra Sogn - Polets regler om stengning på bestemte dager er laget i en helt annen tid, og bør kunne justeres, sier Olsen.
Ølsalg fra gård Venstre ønsker også å myke opp regler som gjør det mulig å selge egenprodusert øl og cider.

- Når turister besøker en gård i Sogn og Fjordane som lager øl eller cider, og ønsker å kjøpe, bør de slippe å kjøre i to timer til nærmeste pol for å få tak i det, sier Rotevatn. Og KrF, som har blokkert liberaliseringene de andre tre partiene ønsker, avviser ikke disse endringene.

- Mindre justeringer kan diskuteres såframt de ikke rokker ved hovedlinjene. Vi får ta forslagene når de måtte komme. Salg fra gård bør kunne diskuteres innenfor rammene av Vinmonopolet som en slags godkjenningsinstans. Det blir jo mer landbrukspolitikk enn alkoholpolitikk, sier KrF-nestleder Hans Olav Syversen.

Han understreker at ordlyden i avtalen mellom de fire samarbeidspartiene ikke er tilfeldig.

Ligger fast - Hovedpilarene er at alkoholpolitikk også er folkehelse- og sosialpolitikk, ikke bare næringspolitikk. Videre at Vinmonopolet skal bestå, og at det skal være et avgiftsnivå som anerkjenner at økt forbruk fører til økte helseskader. Reklameforbudet skal også opprettholdes.

Nasjonal lovgivning for skjenketider skal fastholdes. Kommunene har nok spillerom innenfor dagens bestemmelser, sier Syversen.

I innstillingen til meldingen om en helhetlig ruspolitikk er Høyre og KrF enige med de rødgrønne om at alkoholpolitikken må ha fokus på begrensning av tilgang og forbruk.

Pol i butikk? Rotevatn mener polutsalg i butikk er innenfor avtalen om hovedlinjene i alkoholpolitikken.
- Venstre mener at lokalpolitikere bør få mulighet til å tillate salg av sterkøl og vin i butikkene. Jeg håper vi kan diskutere med de andre partiene om det ikke er innenfor avtalen og hovedlinjene i alkoholpolitikken å sette inn polutsalg i butikk, sier Rotevatn.

Frp er enig.
- Pol i butikk etter modell av post i butikk bør være en løsning i grisgrendte strøk der det ikke er regningssvarende å opprette egne pol, sier Olsen.

Rotevatn viser til at det er flertall for dette i Stortinget, men understreker at avtalen forplikter partiene til å ta hensyn til hverandre.

Tett dialog - Og vi vet jo at KrF er veldig opptatt av alkoholpolitikk. Vi skal ha dialog med KrF, sier Rotevatn. Til dette forslaget er KrF mer skeptisk.

- Pol i butikk er nok en større sak. Her kommer blant annet konkurranseforhold mellom butikker inn. Flere polutsalg kan imidlertid være en mulighet. KrF er tilhenger av Vinmonopolet, sier Syversen.

Neppe billigere Billigere alkohol er mindre sannsynlig, men KrF utelukker ikke justeringer. Frp vil redusere alkoholavgiftene på varer som er særlig utsatt for grensehandel.

- Å justere avgifter på noen varer opp, og andre ned, kan være innenfor det som er slått fast som en hovedlinje. Jeg vil ikke komme med absolutter. Dette vil blant annet være avhengig av faglige råd og andre innspill, sier Syversen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media