Du får ikke mange slike dager på rad i sommer

Meteorolog-sjefen: Våtere og varmere. Og snart kan det være isfri sommer i Arktis.

DRØMMEDAG:  En av julidagene 2012 på Hvasser i Vestfold, som ikke regnte bort. FOTO: TOR ROBIN SKAUG / DAGBLADET.
DRØMMEDAG: En av julidagene 2012 på Hvasser i Vestfold, som ikke regnte bort. FOTO: TOR ROBIN SKAUG / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjefen og klimaforskerne på Meteorologisk institutt vet veldig mye om hva som har skjedd med vær og klima siden år 1900. Og de har mange klare prognoser om hva som vil skje de nærmeste tiårene.

Men de nærmeste månedene tør de ikke gi et eneste lite hint om - verken om påske eller enda mindre om sommerferien 2013.

- Det eneste vi kan si rimelig sikkert er at det vil bli både våtere og varmere framover med større skiftinger enn det har vært de siste årene. Bygevær vil slå til hyppigere, og dermed blir det neppe så langvarige solperidoer som mange av oss har vært vant til. Jeg kan dessverre ikke gi noen god forklaring. Men dette håper jeg å kunne forklare dere mer om fra aldershjemmet i 2050, sa direktør Anton Eliassen (67) mest på alvor og litt på fleip da han la fram 2012-regnskapet (pdf-fil) for vær og klima i dag.

For det blir et stadig vanskeligere yrke å være meteorolog, særlig Nord-Europa, påpeker meteorologsjefen. Været over store deler av kloden kan tolkes direkte av den såkalte El Nino-effekten - forholdet mellom hav og atmosfære i Stillehavet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer