Du får ikke sjekket selvangivelsen i dag

Altinn holder stengt i hvert fall til i morgen.

STENGT:
På grunn av den store trafikken på Altinn sine hjemmesider i forbindelse med selvangivelsen var det mange som ikke kom inn. Nå er siden helt stengt.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
STENGT: På grunn av den store trafikken på Altinn sine hjemmesider i forbindelse med selvangivelsen var det mange som ikke kom inn. Nå er siden helt stengt. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en pressemelding skriver Brøynnøysundregistrene at Altinn ikke kommer til å åpne igjen i dag.

- Det er funnet noen konkrete problemområder å jobbe videre med i Altinn-løsningen. Løsningen skal testes til vi er sikre på at den virker som den skal. Resultatene av dette vil si noe om når vi kan åpne løsningen. Løsningen vil ikke bli åpnet i dag, skriver de i pressemeldingen.

Det er hentet inn ekspertise fra utlandet for å få oversikt og å løse situasjonen.

- Brønnøysundregistrene legger stor vekt på sikkerhet og har nulltoleranse overfor brudd på personvern. Vi åpner derfor ikke løsningen før vi er helt sikre på at løsningen fungerer som den skal, sier fungerende direktør Håkon Olderbakk.

Driftsansvaret Basefarm har driftsansvaret for Altinn, men vil ikke kommentere hva som har skjedd eller hvordan det nå jobbes med å løse problemene. De har også ansvaret for driften av blant annet Min Side. Accenture som står for utvikling og applikasjonsforvaltning av Altinn. Det har ennå ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Accentures Altinn-ansvarlig.
I går begynte det med at de måtte stenge brukere ute for å unngå overbelastning. Senere på dagen knelte tjenesten helt, og da den åpnet igjen fikk mange tilgang til opplysningene til Kenneth, og ikke sin egen.

Den uheldige mannen kontaktet tirsdag advokat i forbindelse med saken.

- Vi fortsetter å jobbe på spreng for å få fikset feilen, men det er umulig å si hvor lang tid det vil ta. Men vi går ikke på lufta før vi er sikre på at feilen er funnet, sier kommunikasjonsdirektør i Brønnøysundsregisteret, Mette Siri Brønmo, til Dagbladet.

- Dypt krenkende Informasjonsdirektør i Datatilsynet Ove Skåra legger ikke skjul på at at brøleren er alvorlig.

- Dette er alvorlig og dypt krenkende for den som rammes. Det skaper usikkerhet og Altinn må ta denne saken på alvor og beklage eventuelle problemer den eller de har fått, sier han.

Samtidig påpeker han at Altinn har handlet rett da de la ned nettsiden så snart de oppdaget feilen.

Selv om mange ønsker å sjekke om de får igjen på skatten eller ikke, skaper Altinn-problemene større utfordringer for blant annet regnskapsførere.

I fjor var det også trøbbel dagen selvangivelsene ble publisert på. Da knelte først nettsiden på grunn av den høye trafikken, og så måtte Altinn sperre brukere ute for å unngå videre trøbbel.

I fjor innrømmet Accenture at de var delvis ansvarlig i feilene som skjedde da.

- Med fasit i hånd ser vi at det er ting som kunne vært gjort annerledes også på vår side og som kunne bidratt til å forhindre den beklagelige situasjonen som oppstod, sa kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen til digi.no i april i fjor.

Inntil Altinn er oppe igjen vil du finne informasjon om situasjonen på brreg.no, og du vil også finne Altinn på Twitter og Facebook.