Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du får skattefradrag hvis du gir penger til menigheten, men ikke hvis du gir penger til idrettslaget.

Statsminister Kjell Magne Bondevik, kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og KrF-leder Dagfinn Høybråten serverer de lekreste indrefileter til Kristen-Norge i statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har blant annet gjort en regelendring som gjør det mulig for ivrig troende å få skattefradrag for inntil 12 000 kroner dersom de gir pengegaver til sine menigheter. Tidligere var taket 6000 kroner.

I tillegg innfører regjeringen en spesialregel for trossamfunn og kristne menigheter. Frivillige/humanitære organisasjoner må være riksdekkende for å gi rett til skattefradrag ved pengegaver. Kristne og andre livssynsorganisasjoner kan være svært lokalt orientert, og likevel nyte godt av skattefrie pengegaver.

Hvis du derimot ønsker å gi en gave til datterens fotballag eller sønnens ishockeyklubb, blir det dårlig med fradrag.

Bør forsvinne

-  Det er utilbørlig dersom en regjering ordner det slik at organisasjoner man liker skal få, mens andre ikke skal få. Det er ikke sånn vi driver politikk, sier Ap's finanspolitiker Tore Nordtun til Dagbladet.

Han mener denne skattefritaksregelen blir svært vanskelig å håndtere for skattemyndighetene, og ser helst at ordningen forsvinner.

Skattefritaksordningen er stipulert å koste staten 100 millioner kroner per år.

I Kultur- og kirkedepartementets budsjett varsler statsråd Valgerd Svarstad Haugland en voldsom satsing på trosopplæringen i Den norske kirke.

Samlivskurs til 9 mill.

Regjeringen øker bevilgningen med 25 millioner kroner - til 55 millioner kroner. Det skal også brukes ni millioner kroner på samlivskurs i kirker og bedehus.

Samtidig sørger kirke- og kulturminister Svarstad Haugland for å gi litt ekstra til kristne publikasjoner - mens Ny Tid og Morgenbladet mister over 400 000 kroner hver.

De kristne publikasjonene Norge i DAG, Magazinet og Korsets Seier får henholdsvis 449 000, 432 000 og 366 000 kroner mer i pressestøtte, mens Morgenbladet mister 422 000 kroner.

-  Et kutt på 450 000 kroner betyr etter alt å dømme kroken på døra for ukeavisa Ny Tid, sier redaktør Anders Horn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media