Du får svi for at Opec ikke blir enige

WIEN (Dagbladet): Utsiktene til å få ned renta ble svekket da de elleve Opec-ministrene ikke ble enige om en avtale som kunne ha gitt høyere oljepris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har Opec overlatt hele prisfastsettelsen til markedet. Det betyr lavere oljepriser, tapte inntekter for den norske stat og en svak krone.

- Ingen kan i dag si hvor lav oljeprisen kommer til å bli, men at den kryper under 10 dollar fatet i løpet av kort tid, anser jeg som svært sannsynlig, sier sjefanalytiker Michael Rothman i verdens største finanshus, Merill Lynch, til Dagbladet.
Onsdag ble Nordsjø-oljen notert til 10,65 dollar fatet, blant de svakeste noteringene siden 1976, og mer enn fire dollar under det staten har lagt til grunn i statsbudsjettet.

Oljeavhengig

I likhet med land som Iran, Saudi-Arabia og Kuwait er Norge avhengig av inntektene fra olje og gass.

Selv om finansminister Gudmund Restad bare bruker snaut fem milliarder kroner av oljeinntektene for å få statsbudsjettet til å gå opp, vil lavere oljeinntekter i første omgang bety at Norges pensjonssparingsfond, Petroleumsfondet, får langt mindre penger å rutte med.

Folk flest vil merke de lave oljeprisene med fortsatt høye renter og større arbeidsledighet. Når oljebransjen sparer, går det ut over leverandørindustrien. Mange arbeidsplasser går også tapt i forbindelse med fusjoner og nedleggelser i oljeindustrien.

Norge kan kutte

I Finansdepartementet har man lenge vært bekymret for den lave oljeprisen. For en oljenasjon som Norge betyr lavere oljepriser svekket tillit til norsk økonomi, som igjen innebærer at færre ønsker å kjøpe norske kroner. Kronen blir svekket, og rentene stiger. Derfor kunne finansminister Gudmund Restad neppe fått et verre budskap enn at Opec-landene i går ikke klarte å få til en avtale som ville sikret et lavere oljeutvinningstempo.

Men Norge som verdens nest største oljeeksportør har muligheten til selv å bidra til økte oljepriser dersom man går inn for produksjonskutt neste år.
- Dersom land utenfor Opec bestemmer seg for å holde en lav produksjon neste år, vil det naturligvis kunne virke positivt på prisen, sier Opecs generalsekretær Rilwanu Lukman til Dagbladet.