- Du får tilpasset en forklaring, men ikke en Skype-samtale

Tingrettsdommer Rune Lium sier at elektroniske spor har gjort bevisvurderinger enklere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rune Øygard (53) ble i dag dømt til fire års fengsel for seksuell omgang med ei mindreårig jente.

Da dommen var lest opp anket Vågå-ordføreren dommen på stedet, og hans advokat, Mette Yvonne Larsen, opplyste om at Øygard trekker seg fra sin stilling som ordfører.

Da dommer Torunn Kvisberg leste opp dommen, la hun stor vekt på SMSer og Skype-logger som har blitt lagt fram i retten.

Retten har forbudt offentlig gjengivelse av  innholdet av Skype-loggene nedfelt i dommen

- Vanskelig Tingrettsdommer, i Sør-Trøndelag tingrett, Rune Lium forteller at dette er en trend han ser i norske rettssaler.

- Bevissituasjonen er alltid vanskelig. Det er naturlig og riktig at elektroniske spor vektlegges i sedelighetssaker, det hjelper rettens vurdering av hva som har skjedd og ikke skjedd, sier Lium.

- Du kan tilpasse en forklaring, men du får ikke tilpasset en Skype-samtale, legger Lium til.

-EN TREND: Tingrettsdommer Rune Lium sier at det er naturlig og riktig at elektroniske spor vektlegges i sedelighetssaker.
Foto: Ned Alley / Scanpix
-EN TREND: Tingrettsdommer Rune Lium sier at det er naturlig og riktig at elektroniske spor vektlegges i sedelighetssaker. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

I overgrepssaker, slik som den Rune Øygard står i, er det ofte ord mot ord, og få eller ingen tekniske beviser.

- Flere bevis Lium forteller at de elektroniske sporene ofte kan gjøre bevisvurderingene enklere for retten.

- Og i tillegg får man flere bevis, som kan støtte eller motbevise vitneutsagn, sier tingrettsdommeren.

I Sør-Gubrandsdal tingrett fortalte dommer Kvisberg at retten mener at Øygard har justert sin forklaring etter hvilke Skype-meldinger som til en hver tid forelå for ham.

Retten fester i Øygard-saken lit til jentas forklaring om Skype-loggene, og fester dermed ikke lit til Øygards forklaring om loggene og betydningen av det som ble skrevet.

- Oppkonstruert Øygard brukte ord som «stammespråk» og «sjargong» på kommunikasjonen, som han innrømmer at kan oppfattes som seksualisert.

- Forklaringen til tiltalte framstår som oppkonstruert, kunstig og ikke troverdig, leste tingrettsdommer Kvisberg i retten i dag.

Retten mener at det ikke finnes noen antydning i Skype-samtalene til at Øygard opptrådte som farsfigur overfor jenta og retten mener meldingene er seksualiserte og ikke sjargong.

- Retten tror ikke på tiltaltes forklaring, leste Kvisberg.

Retten henviser flere steder i dommen til de tekniske bevisene, som ble veid opp mot vitneforklaringene som har blitt presentert i retten i høst.

Rune Øygard anket dommen på stedet.