Du får trolig aldri en fredag som denne igjen

Da er det mer sannsynlig at du vinner i Lotto eller begynner å date en supermodell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For en uke det har vært. Det startet med et smell tidlig fredag morgen i Tsjeljabinsk-regionen i Russland. Bare et par timer før den varslede asteroiden DA14 skulle passere tett inntil jorda våknet hele verden til nyhetene om meteor-ildkulen som hadde rystet russerne.

Bildene og videoene av den spektakulære hendelsen gikk verden rundt og ekspertene lot seg forbløffe over den kraftige hendelsen som helt uventet hadde utspilt seg.

Noen timer seinere - som ventet helt udramatisk - passerte asteroiden DA14 oss så nærme at man kunne følge den med en kikkert.

Fysikk- og astronomi-professoren Meg Urry har tatt for seg sannsynligheten til at vi skulle få oppleve to slike hendelser på en dag.

- Den indre matematikeren og den indre dommedagsprofeten i deg forteller deg at det skal være en sammenheng. Men forskerne sier at det ikke er det. Hva er sjansen?, skriver hun for CNN.

Bør ha skjedd 12 000 ganger tidligere Hun forklarer at til tross for at all allmennkunnskap skriker at de to store hendelsene må være koblet sammen på en måte, kan det rett og slett ikke være mulig. Da får matematikeren heller tolerere at tallene i sannsynlighetsregningen blir svært store.

Urry regner seg fram til at det er en sjanse på 1 til 100 millioner for at to slike hendelser - helt uavhengige av hverandre - skal finne sted på samme dag. Du bør altså ikke satse på å få oppleve nok en slik fredag igjen i din levetid - ei heller dine barn eller barnebarn.

- Men tenk på dette: Jorda har eksistert i rundt 4,5 milliarder år, noe som er 1,6 billioner dager. Så muligheten for at to slike hendelser skal ha skjedd på samme dag i jordas historie er faktisk ganske mye større enn først antatt. Det bør ha skjedd rundt 12 000 ganger allerede, skriver Urry.

Men hvor usannsynlig er egentlig en hendelse som bare skjer en av 100 millioner ganger? Vel, her hjemme liker vi å sammenlikne med Lotto. Og vinnersjansene der er faktisk ganske gode i forhold til muligheten til å oppleve en ny fredag som den vi hadde denne uka.

Vinne i Lott eller drukne i badekar? Ifølge Norsk Tipping er sannsynligheten til å vinne sju rette i Lotto 1 til 5,4 millioner, mens du vinner førstepremien i Viking Lotto en av 12,3 millioner ganger (vi har rundet litt opp for ikke å få for lange tall, men du kan gå i dybden her).

Penger og pene damer hører sammen, iallfall i reklamene. Ifølge forfatteren Gregory Baer er sannsynligheten for at du får datet en supermodell 1 til 880 000. Da legger vi selvsagt til grunn at det eneste kravet en supermodell har er at du er mann, og at det ikke finnes mer enn 25 supermodeller per 110 millioner ungkarer.

I den litt mørkere enden av skalaen har vi denne amerikanske lista som lister opp hva du har størst risiko for å dø av i USA. I løpet av ett år vil for eksempel 1 av 807 349 dø av å drukne i et badekar.

En liste med tall som passer bedre til vår uvirkelige fredag er denne. Den anslår at risikoen for å dø mens du spiller brettspill eller dataspill er 1 til 100 millioner - altså den samme som for å oppleve nok en ellevill fredag.

Barnet ditt kan være et geni Også risikoen for å dø av SARS i USA er på 1 til 100 millioner, mens sannsynligheten for at barnet ditt blir et geni visstnok er på usle en til 250.

Denne Berkeley-professoren har også sett nærmere på ting som er langt mer sannsynlig, nemlig ting som faller under 1 til 1 million-sjansen.

Her foreslås for eksempel følgende eksperiment: Tenk på tre kjente personer og gå til en tilfeldig Wikipedia-artikkel. Sannsynligheten for at det blir en av de du tenkte på, skal være rundt 1 til 1 million.

Ganske langt unna den overraskelsen universet hadde på lur til oss like før helga.