Du gjetter ikke hvordan nordkoreanerne laget atomtrusselen sin

Nesten for godt til å være sant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skapte sterke reaksjoner verden rundt da Nord-Korea tidligere i uka slapp en video som viste fram en amerikansk storby under angrep.

Dommedagsvideoen - ledsaget av nordkoreanske fraser om at «ondskapens rede er i brann, en brann de startet selv» - ble sett på som en direkte trussel mot erkefiende USA, og kommer samtidig som at nordkoreanerne varsler stadig nye atom-tester.

Men trusselvideoen er ikke noe nordkoreanerne har satt sammen ved hjelp av det nyeste nye av høyteknologi landet besitter. Flere rundt om i verden kjenner seg nemlig igjen i trusselvideoen.

Den bruker nemlig en sekvens fra ett av verdens mest populære spill: Amerikanske «Call of Duty: Modern Warfare 3», skriver blant annet Forbes.

Drømmen går i oppfyllelse I spillet må du forsvare USA fra et voldsomt russisk angrep. Sekvensen nordkoreanerne har hentet ut viser et Manhattan rammet av rakettild.

I den nordkoreanske varianten nevner man derimot ikke at det er russerne som har påført USA det tilsynelatende harde slaget, ei heller at det hele er en video fra et populært og ganske så kapitalistisk spill.

Raketten i videoen skal imidlertid komme fra Nord-Korea.

Videoen framstiller en ung mann som i en drøm ser seg selv om bord i en nordkoreansk romferge som blir skutt ut i bane rundt jorda. Raketten er av samme type som Pyongyang testet i desember i fjor.

Etter at USA er blitt lagt i ruiner i ren Call of Duty-stil, kan den unge nordkoreaneren erkjenne at drømmen går i oppfyllelse.

Spillutgiveren Activision skal nå ha sørget for å få propaganda-videoen fjernet fra nettet.

Kina begynner å få nok Men det er ikke bare rettighetsproblemer Nord-Korea sliter med i disse dager. Landets viktigste venn, Kina, begynner å få nok av den krigshissige naboen.

Nordkoreanerne bør få betale dyrt dersom de gjennomfører planene om en ny atomprøvesprengning, mener nemlig statlige kinesiske medier ifølge NTB.

Kina regnes som Nord-Koreas viktigste allierte. Kineserne har tidligere vanligvis latt være å gå til straffetiltak mot nabolandet. Men etter meldinger om at regimet i Pyongyang planlegger en tredje kjernefysisk prøvesprengning, er tonen fra Beijing streng.

- Hvis Nord-Korea ser bort fra forsøkene på å få landet på bedre tanker, og insisterer på en tredje test, må landet få betale en høy pris. Bistanden landet får fra Kina bør bli redusert, het det i den engelskspråklige Beijing-avisen Global Times onsdag.

- Kina ønsker å opprettholde vennskapet med Nord-Korea, men da bør Nord-Korea også vise samme gode vilje, tilføyde avisen ifølge NTB.

Den advarte mot at kineserne «lar seg ta som gisler av ekstreme handlinger» fra Nord-Koreas side. En ny nordkoreansk prøvesprengning kan ifølge nyhetsbyrået AFP være ventet om få dager eller uker.

Nordkoreanerne har tidligere gjennomført to slike tester, den første i 2006 og den andre i 2009