Du grønne, eh... glitrende?

Mulig de er gode i fotball, men pynten når ikke helt til topps i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Noen vil hevde at størrelsen på selvbildet til bergensere generelt rimer dårlig med virkeligheten.

Når det gjelder årets juletre på Torgallmenningen, viste det seg å være for stort til og med for Bergen.

Torgallmenningens Vel har nylig brukt 72 000 kroner på nye juletrelys til årets barkledde stolthet, men måten pynten har blitt brukt på vil nok bli diskutert heftig og skarrende i vestlandshovedstaden.

Best i mørket?

Bergenserne har klart å få på plass noe som ligner på en stjerne i toppen av treet. Resten av installasjonen er imidlertid noe uortodoks. Mens byens hjerter står i brann etter seriegullet i høst, ser det nemlig svært så mørkt ut øverst i julegrana.

Der er det en stor glipe uten juletrelys, noe som ifølge velforeningen blant annet skyldes at lenkene med de nye lysene er lagd for et «vanlig» tre på 17-18 meter, mens grana som ble levert fra Bergen kommune denne gangen var betydelig høyere.

- Elektrikeren laget lenkene i standardlengde, men det viser seg å være litt for kort i forhold til årets utgave, lysene når ikke helt opp på toppen, men det er jo flott likevel. Å finne et perfekt juletre er ikke enkelt, sier forretningsfører Guttorm Alvsaker i Torgallmenningens Vel til  iBergen.no.

• Se bilder fra den høytidelige tenninga av årets julegran i Bergen her

Alvsaker utdyper overfor Dagbladet.no at høyden i seg selv ikke trenger å være et problem - men innrømmer at treet ser litt rart ut per i dag.

GOD DAG MANN, ØKSESKAFT: Det skal ha vært feilkommunikasjon et sted i triangelet elektriker/kommune/velforening som er bakgrunnen for dette synet i Bergen sentrum. Foto: ODDMUND LUNDE
GOD DAG MANN, ØKSESKAFT: Det skal ha vært feilkommunikasjon et sted i triangelet elektriker/kommune/velforening som er bakgrunnen for dette synet i Bergen sentrum. Foto: ODDMUND LUNDE Vis mer

- Grana er litt for tynn i toppen. Derfor var det ikke forsvarlig å å strekke lysene helt opp, sier han.

Ifølge Alvsaker vil tabben bli forsøkt rettet opp imorgen.

- Vi skal forsterke toppen av treet. Brannvesenet skal hjelpe oss, sier forretningsføreren, som i ettertid ser at dette skulle vært gjort med en gang.

- Ikke veldig oppfinnsomt

Uansett årsak til tabben ler folk seg nå skakke av kompromisset bergenserne klarte å komme frem til.


- Hahaha, ja her har de tråkket i salaten. Jeg skulle likt og visst hvem som sa at «jo, dette blir fint!». Juletrelys skal i hvert fall komme nedover fra toppen, så får det heller være med bunnen av treet. Det er det mest logiske, sier Bent Lønrusten til Dagbladet.no.

Han har vært profesjonell julenisse i 18 år, og mener å kunne vite hvordan et juletre bør være pyntet. Det burde muligens bergenserne også ha fått med seg, siden torg-grana har vært en tradisjon siden 1930-tallet.

- De har ikke akkurat vært veldig oppfinnsomme. De kunne ha skjøtet lenker og heller gjort antallet mindre, justert treet i bunnen eller i hvert fall stusset det. Nå er det en lysklyse halvveis oppi toppen der, ler juleveteranen.

Du grønne, eh... glitrende?

Ifølge Adresseavisen var juletreet på Torvet i Trondheim 19 meter i fjor, og Bergen kan dermed mistenkes for å prøve å matche erkefiendene i Trøndelag med årets svært høye, men altså noe spesielle løsning. Trondheim kommune måtte imidlertid tåle minst like hard medfart for sitt juletre i 2005.

Den gang sagde kommunens folk ned et tre fra feil adresse og plasserte den svært lite pene grana på byens hedersplass. Blant andre trondheimsordfører Rita Ottervik og en kommunaldirektør ble koblet inn i førjulskandalen, som endte med et juletrebytte til rundt 20 000 kroner.

Har du forslag til alternative løsninger for juletreet i Bergen?

<B>JULENISSEN LER AV BERGEN:</B> Bent Lønrusten (34), Oldermann i Julenisselauget, mener juletrepynterne kunne vært mer oppfinnsomme når først uhellet var ute.