- Du har aldri hatt en vanlig jobb!

Det gikk en kule varmt da Rødt-leder Bjørnar Moxnes og eldreminister Sylvi Listhaug (Frp) debatterte private tilbydere i eldreomsorgen i Dagbladets valgbod mandag.

OPPHETET DEBATT: Moxnes påstår at Listhaug tjener rundt 1,4 millioner som statsråd. Hun slår umiddelbart tilbake. Vis mer

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) barket sammen med sin politiske motpol Bjørnar Moxnes (Rødt) om det Rødt omtaler som «velferdsprofitører» i Dagbladets valgbod mandag.

De to slynget ut påstander mot hverandres - og ble tidsvis også personlige.

- Du har aldri hatt en vanlig jobb!, utbasunerte en tydelig provosert Listhaug til Moxnes.

Bakgrunnen var en opphetet debatt om lønningene til helsefagarbeidere, og forskjellen i arbeidsbetingelsene mellom private kommersielle eldrehjem og kommunale eldrehjem, hvor Moxnes også trakk fram at Listhaug tjener 1,4 millioner kroner i året som statsråd.

- Jeg har jobba på Nordseterhjemmet, Akerselva bo- og servicesenter og Vålerengahjemmet, parerte Moxnes.

HETT: Sylvi Listhaug og Bjørnar Moxnes har hatt flere friske debatter i valgkampen så langt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HETT: Sylvi Listhaug og Bjørnar Moxnes har hatt flere friske debatter i valgkampen så langt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Listhaug avbryter ham:

- Hvor lenge da?

- Lenger enn deg, for å si det sånn, sier Moxnes.

Har jobbet på eldrehjem

Moxnes har i mange år arbeidet som politiker.

Listhaug har også en lang politisk karriere bak seg, og har innehatt flere statsrådverv i Erna Solbergs regjeringstid, men anslår at hun har jobbet fire-fem år i eldreomsorgen i hjemkommunen Ørskog.

Det er uklart hvor mange år Moxnes har jobbet på eldrehjemmene han nevner.

- Det er uansett lenger enn Listhaug, for hun har aldri jobbet på Nordseterhjemmet, Akerselva bo- og servicesenter og Vålerengahjemmet, sier Moxnes i en utdypende kommentar.

Det er ikke første gang de to toppolitikerne møtes til debatter om velferdsprofitt,
og Listhaug beskyldte Moxnes flere ganger for å styre et «kommunistisk parti» som vil at det offentlige skal styre alt, mens hun selv og Frp vil gi eldre valgfrihet.

Moxnes understreket at han ikke er mot alle private tilbydere av velferdsstjenester, men at det er de kommersielle aktørene han vil til livs.

CARL I. HAGEN: Fremskrittspartiets formann fra 1978 til 2006 Carl I. Hagen benyttet anledningen og stilte spørsmål til KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på direkten. Vis mer

Mener Moxnes vant

Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnfjell og kommentator Martine Aurdal mener det er Moxnes som gikk seirende ut av debatten i Dagbladets valgbod mandag, som du kan se i klippet over.

- Det er tydelig er at Moxnes har grepet på dette feltet. Han er mer på hugget, tvinger Listhaug på defensiven i denne saken, og i velgerundersøkelsen for 2017 mener forskerne at den liberalistiske linja Frp legger seg på i denne typen saker, er en hemsko for dem, for det er ikke egentlig noen spesielt populær sak, sier politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet.

- Listhaug liker å være på lag med velgerne sine, og det tror jeg ikke hun er her, og det lider hun litt under i debatten, sier Ramnefjell.

De kaster terning, og gir Moxnes en femmer, mens statsråd Listhaug får en treer.