«Du har bare vondt i magen» sa legen

En 16-åring i Sverige var nesten halvveis i svangerskapet - uten å vite det. Legen oppdaget ikke tilstanden og foreskrev smertestillende piller i stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emma (16) har mammapermisjon fra niende klasse i grunnskolen i Sverige.

Etter at ungdomsskoleeleven ikke hadde hatt menstruasjon på flere måneder oppsøkte hun en gynekolog på Karolinske universitetssykehus i oktober i fjor.

- Bare vondt i magen
På tross av at hun var nesten halvveis i svangerskapet oppdaget ikke legen graviditeten. I stedet fikk 16-åringen smertestillende tabletter med beskjeden «Du har bare vondt i magen», skriver
Expressen.

Knapt to måneder senere bekreftet en graviditetstest mistanken om at 16-åringen var gravid. I samråd med sine foreldre bestemte hun seg for å ta abort. Men det var allerede for sent.

Emma hadde allerede gått inn i 25. uke av svangerskapet og det var derfor ikke mulig å ta abort lenger. To måneder senere fødte hun en datter to måneder for tidlig.

I etterkant har 16-åringen og foreldrene hennes møtt legen som ikke oppdaget graviditeten.

- Hun sier at hun ikke har gjort noe feil og at hun har forsøkt å overtale oss til å ikke anmelde. Men vi synes at det er utrolig at hun ikke fikk med seg et 17 uker gammelt foster, sier 16-åringens pappa.

Lennart Nordstrøm ved Karolinska universitetssykehus sier det er bra tilfellet vil bli gransket og at sykehuset selv eller pasienten selv bør anmelde saken hvis det finnes uklarheter.