Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) kan konstatere at vi har mistet litt av vår nasjonalformue. Foto: Are Haram.
Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) kan konstatere at vi har mistet litt av vår nasjonalformue. Foto: Are Haram.Vis mer

Du har en formue på 14 millioner kroner

Nasjonalformuen krymper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Nasjonalformuen har krympet med to millioner kroner pr. innbygger. Ifølge Finansavisen skyldes ikke det oljeprisfallet, men fordi regjeringen ikke lenger tror på produktivitetsvekst.

I den nyeste beregningen anslås nasjonalformuen til 14 millioner kroner pr. innbygger. Dette er ned fra 16 millioner i beregningen basert på 2013-tall.

For også denne gangen utgjør humankapitalen, den neddiskonterte verdien av fremtidig arbeidsinnsats, den suverent største andelen. Fra 2013 til 2016 er imidlertid andelen redusert fra over 81 til 75 prosent, viser Finansdepartementets notat om metodene bak beregningene som er utført for Perspektivmeldingen.

Forbauset sjeføkonom

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets er mest forbauset over at diskonteringssatsen ikke er blitt senket tidligere:

- Dette er jo hva vi har vært utsatt for i alle markeder de siste 30 årene. Lavere diskonteringssatser har en direkte analogi til både aksjer, obligasjoner og eiendom. Etter 1980 har aksjer, obligasjoner og eiendom hatt samme avkastning, forutsatt samme gearing, fordi rentene har falt, sier Olsen til Finansavisen.

Selv om diskonteringssatsen av denne grunn kunne vært senket for mange år siden, er tidspunktet kanskje ikke tilfeldig.

- Det er jo naturlig å se dette i lys av endringen som i år ble gjort i handlingsregelen. Det regnes ikke lenger for realistisk å oppnå fire prosent realavkastning, sier Olsen til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
- Om dette slår til er det som å plukke penger på gaten
Boligprisene: Smeller det i Norge?