Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Du har gjort en bra jobb for Oslo by

Tobias (23) reddet mor og tre barn fra flammene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For halvannet døgn siden gjennomførte svenske Tobias Andersson (23) den store heltedåden. Han tok seg opp på en balkong i 2.etasje, knuste en rute og reddet en mor og tre barn ut fra den brennende leiligheten på Vålerenga. 

I ettermiddag ble Tobias hedret hjemme hos den svenske ambassadøren Michael Sahlin. Han ble hedret med et diplom som bare fire i løpet av de to siste årene har fått før ham. Han fikk også en liten brannhjelm i sølv og en Vålerenga-drakt.

- Du har gjort en bra jobb for Oslo by. Du har vist handlekraft og snarrådighet som gir grunn til å være stolt, sa Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til 23-åringen.

Møtte familien han reddet 

Hedringen av Tobias skjedde i samarbeid med Norsk brannvernforening (NBF), samt Oslo Brann og Redningsetat.

NBF-direktør Dagfinn Kalheim delte ut brannvernforeningens heltediplom og Jon Myroldhaug, brannsjef i Oslo Brann og Redningsetat overrakte en sølvhjelm.

Tobias var selv på befaring på brannstedet i dag.

- Det var fælt å se. Det var helt annerledes enn jeg hadde tenkt, fortalte svensken pressen.

Han sa det gjorde sterkt inntrykk å være inne i leiligheten igjen.

- Jeg ble sjokkert og nesten nervøs da brannmannen viste meg rundt. Det var først da jeg skjønte hva jeg hadde gjort og at jeg faktisk kunne dødd der inne, sa Tobias til Dagbladet.no.

Han har også møtt moren og den ene gutten han reddet ut av den brennende leiligheten.

image: - Du har gjort en bra jobb for Oslo by

- Moren sa hun aldri kommer til å glemme meg. Hun har mitt telefonnummer og vi kommer nok til å holde kontakten, fortalte Tobias, som snart flytter hjem igjen til Sverige.

Møtet med toåringen han reddet sist ut av huset var nok enda sterkere for 23-åringen.

- Moren spurte om han husket meg. Da lyste ansiktet hans opp og han ga meg en klem og et kyss på kinnet. Jeg tror han skjønte hva han hadde vært med på, sa Tobias.

Mobiltelefon som lommelykt

Det var rett før klokka tre natt til mandag, da Tobias var på vei hjem fra byen, at han oppdaget kraftig røykutvikling i en boligblokk og hørte rop om hjelp. Ropene kom fra en 35 år gammel somalisk kvinne og hennes datter på 13 år og sønnene på 6 år og 2 år.

Først fikk Tobias kvinnen og de to eldste ut i sikkerhet, før han på nytt tok seg inn i den røykfylte leiligheten. Med mobiltelefonen som lommelykt fikk han også hentet ut minstemann på tre år.

- Jeg så en halvmeter foran meg. Det var som å være blind, jeg måtte bare føle meg fram, fortalte Tobias til Dagbladet.no etter å ha vært i politiavhør.

Politiet kunne ikke få fullrost 23-åringens innsats og mente han reddet liv. Familien som ble reddet, ble behandlet for røykskader på Ullevål universitetssykehus. Ingen av dem ble alvorlig skadd.

HEDRET AV VÅLERENGA: Tobias Andersson (23) fikk signert Vålerenga-drakt og en oppfordring om hvilket lag i Norge han bør heie på. - For oss må du gjerne alltid spasere rundt på Vålerenga, sa Bjørn Heidenstrøm i Vålerenga Fotball. Foto: Sun Heidi Sæbø
HEDRET AV VÅLERENGA: Tobias Andersson (23) fikk signert Vålerenga-drakt og en oppfordring om hvilket lag i Norge han bør heie på. - For oss må du gjerne alltid spasere rundt på Vålerenga, sa Bjørn Heidenstrøm i Vålerenga Fotball. Foto: Sun Heidi Sæbø Vis mer
HELT: Tobias Andersson (23).
FIKK HJELM: Tobias fikk en brannhjelm i sølv etter heltedåden.
HELTEDIPLOM: Dette diplomet har bare fire personer de siste to årene fått før Tobias.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media