- Du herser med jenter, Karita

Ingen støtte fra politikerkvinner etter at Bekkemellem sammenliknet hijab og kjønnslemlestelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Stortingsrepresentant og tidligere barne- og familieminister Karita Bekkemellem, går knallhardt ut mot regjeringens forslag om å innføre hijab som en del av den norske politiuniformen.

I kveldens sending av programmet «Studio5» på kanalen FEM sammenlikner Bekkemellem bruk av hijab med omskjæring av kvinner.

Samme som omskjæring
- Vi er mot omskjæring i Norge, og jeg har faktisk lyst til å sette dette i den samme kategorien, sier Bekkemellem, og viser til politihijab-debatten som har rast den siste tida.

Men hun får svar på tiltale fra både kvinnenettverket i Arbeiderpartiet og hennes etterfølger i regjeringen.

Statsråd i Barne- og likestillingsdepartementet Anniken Huitfeldt mener Bekkemellem skyter over mål.

- Jeg mener Karita drar det for langt. Kjønnslemlestelse er et fysisk overgrep, mens for mange kvinner er det å bruke hijab frivillig. For noen er det riktignok forbundet med tvang, men det er altså frivilig for mange, sier Huitfeldt til Dagbladet.no.

Statsråden vil ikke si hva hun mener om å inkludere hijaben som en del av politiuniformen.

Frykter «nei» skader Ap
Huitfeldt får følge av flere medlemmer av styret i APs kvinnenettverk i kritikken av partikollegaen.

- Her går Bekkemellem for langt og hun skiller ikke mellom et fysisk overgrep og det at mange vil bruke hijab frivillig. For mange er tillatelse til å bruke hijab en mulighet til å delta i samfunnet, for eksempel i politiet, sier Vibeke Ek, bystyremedlem i Tromsø og andrekandidat til høstens stortingsvalg.

Ek frykter at et «nei» til bruk av hijab i politiet vil svekke Arbeiderpartiet foran høstens valg.

- Det signaliserer at man ikke er ønsket som person. Det er klart det vil svekke Arbeiderpartiets oppslutning blant minoritetsvelgerne dersom vi går mot dette, sier Ek.

Flere blir presset
I Akershus Ap har kvinnenettverket landet på å gå mot bruk av hijab i politiet.

- Selv har jeg blitt kontaktet av jenter og kvinner i mange år, som bekymrer seg for at stadig flere arenaer åpner for hijab-bruk. Det gjør det vanskeligere å si nei hjemme når familiens overhode krever at den skal på, sier Torunn Skottevik i Akershus Ap.

Følg debatten på Dagbladet.no:

Politidirektoratet sier nei til Hijab

Reagerer på politihijab

Skaut i vår tid

Hodeløst om hodeplagg

•  Skal alle politifolk som heter Muhammed også skifte navn?

Politidirektoratet sa tidligere i år ja til bruk av hijab til den norske politiuniformen.
De håper at oppmykningen i uniformsreglene skal sikre en bredere rekruttering og sikre at politiet representerer alle samfunnslag uavhengig av livssyn og etnisitet

Arne Johanessen i Politiets Fellesforbund er motstander av forslaget, og får støtte fra Høyre, Senterpartiet og FrP. De håper regjeringen snur i hijab-saken.

Hijabsaken ble aktualisert da 23-årige Keltoum Hasnaoui Missoum fra Sandnes skrev et brev til politidirektoratet der hun spurte om det var tillatt å bruke hijab under utdanningen og senere til uniformen.

23-åringen har lenge ønsket å søke på politihøyskolen, men har trodd det ville bli umulig for henne å praktisere politiyrket fordi hodeplagget hijab ikke kunne brukes sammen med politiuniformen.

Feryal Abdullah Kadir i Kongsberg støtter bruk av hijab, så lenge det ikke blir et politisk symbol. Hun er uenig med Bekkemellems utspill.

- Alle har forskjellige meninger rundt dette. Personlig mener jeg at hijab og omskjæring er to ting som ikke må blandes, resten av denne diskusjonen vil jeg ta internt i partiet, sier Kadir.

Hun bruker selv ikke hijab, men mener det ikke bør stå i veien for dem som ønsker å bidra i det norske samfunnet.
- Det viktige er at folk følger reglene og gjør en god jobb. Jeg ser på hijab som et religiøst symbol og det er i orden mener jeg. Blir det et politisk symbol, så kan man ikke gå med det, sier Kadir til Dagbladet.no.

Grotesk
Stortingspolitiker Bent Høie (H) mener sammenlikningen er «grotesk» og at Bekkemellem som tidligere statsråd «bør vite bedre».

- Helt groteskt, det er to helt ulike problemstillinger. Mange av de unge kvinnene som vil bruke hijab i for eksempel politiet er jo forbilder på integrering i sitt liv. Karita bygger opp motsetninger i det norske samfunnet og hemmer integrering av mennesker, sier Høie til Dagbladet.no.

Han peker på at mange voksne kvinner har tatt et selvstendig bevisst valg om å bruke hijab.
- Kjønnslemlestelse av småbarn er en kulturell uskikk som ikke har forankring i islam, hijab-bruk er i mange sammenhenger et frivillig valg gjort av voksne kvinner. Bekkemellem herser med jenter som uttaler seg i en offentlig debatt om hijab og lager stereotyper, sier Høie.

Bushra Ishaq, leder i Muslimsk studentsamfunn mener saken er pinlig for Arbeiderpartiet.

- At en tidligere statsråd og stortingspolitiker til de grader stigmatiserer kvinner er pinlig. Jeg er drittlei vestlige kvinner som kaller seg  feminister og vil redde muslimske kvinner, slik Bekkemellem liksom gjør her, sier Ishaq.

- Ikke overrasket
Bekkemellem er ikke overrasket over kritikken fra partikameratene.

- Nå har jo regjeringen lagt fram et forslag om hijab i politiet, så det er ikke rart at Anniken ikke gir meg støtte på dette. I bunn og grunn handler dette om ulike syn på integrering og hva som fungerer best, sier Bekkemellem til Dagbladet.no.

- Religion skal ikke være et overordnet mantra i vårt samfunn, det har jeg alltid vært opptatt av. Det kommer sterke reaksjoner når man pirker borti dette.

Stortingsrepresentanten opplever at debatten ikke tar hensyn til dem som rammes av hijab, bare dem som fremstår som «vinnere».

- Det blir for mye romantisering og forherligelse av situasjonen for dem som bruker hijab. Mange kvinner er revet mellom to kulturer og sliter med dette. Kjønnslemlestelse er det groveste, det er smerter gjennom hele livet. Å bli påtvunget en burka eller hijab kan gi psykiske plager hele livet, sier Bekkemellem.

<strong>TAR TIL MOTMÆLE:</strong> Statsråd Anniken Huitfeldt mener Karita Bekkemellem drar det for langt. Foto: Mette Møller/Dagbladet
TAR TIL MOTMÆLE: Statsråd Anniken Huitfeldt mener Karita Bekkemellem drar det for langt. Foto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer
<strong>- PINLIG:</strong> Bushra Ishaq, leder i Muslimsk studentsamfunn mener saken er pinlig for Arbeiderpartiet. Foto: Henrik Kreilisheim
- PINLIG: Bushra Ishaq, leder i Muslimsk studentsamfunn mener saken er pinlig for Arbeiderpartiet. Foto: Henrik Kreilisheim Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer