Du kan avsløres på et blunk!

Amerikanske forskere mener nå å ha funnet ut hva du egentlig mener når du sperrer opp øynene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det velrenommerte tidsskriftet Psychological Science publiserer i mars-nummeret funn fra forskere ved Cornell University i New York og Toronto University som ser på hvilke signaler vi mennesker sender ut når vi åpner opp øynene på vårt videste, og når vi kniper dem igjen.

- Vanligvis har vi trodd at vi uttrykker oss for å kommunisere med andre. Men vi lurte på om det var en annen grunn, sier professor Adam Anderson til Cornell Universitys egen hjemmeside.

- Vi testet en annen idé. Det at det ikke var for å kommunisere, men hvordan en person oppfatter omgivelsene, mener Anderson, som er professor i utviklingslære og hovedmannen bak forskningsprosjektet. 

Øke synsfeltet Spørsmålet de har stilt seg, er hvorfor du sperrer opp øynene når du er redd. Og hvorfor du kniper øynene igjen når du føler avsky.

Konklusjonen er nettopp at disse øyebevegelsene er uttrykk for hvordan en føler seg - og ikke kommunikasjonssignal til omverdenen, skriver Los Angeles Times. Og at mennesker benytter det som en slags overlevelsesteknikk.

• Når en sperrer opp øynene - slik en gjør når en blir redd - er det for å slippe inn mer lys, som igjen øker synsfeltet, slik at du kan identifisere faren.

• Mens når en kniper igjen i avsky, eller fordi noe er ubehagelig, så er det for å hindre lyset i å komme inn og øke fokuset på å identifisere grunnen til at en har det ubehagelig.

- Som Darwin - Det å åpne opp øynene kan øke evnen til å finne en potensiell trussel som krever økt aktsomhet, skriver professor Anderson.

- Mens det å knipe eller smalne øynene kan øke mulighet til å skille ut ulike typer av trusler - som for eksempel sykdomstegn, mener han.

Forskerteamet mener funnene underbygger den berømte vitenskapsmannen Charles Darwins teorier om artenes utvikling - og at signalene vi sender ut ikke nødvendigvis var for å kommunisere.

Professor Bruno Laeng ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo er professor i kognitiv nevropsykologi og jobber blant annet med visuell persepsjon. Han synes resultatene ser interessante ut. Han påpeker at den samme forskergruppa har gjort funn innen samme felt tidligere.

- I tidligere studier har de funnet ut at det å åpne øynene øker evnen til å oppdage noe. Mens det nå ser ut til at de har funnet ut at det å knipe eller smalne øynene øker evnen til å skille ting fra hverandre. Slik resulterer de to følelsene i en avveining mellom det å oppdage noe og det å ville gjenkjenne noe, sier Laeng til Dagbladet.

ØYE SOM SER:  Forskere har nå funnet ut hvorfor du sperrer opp øynene og kniper dem igjen. Foto: NTB Scanpix
ØYE SOM SER: Forskere har nå funnet ut hvorfor du sperrer opp øynene og kniper dem igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer