Du kan blåse i røykeloven

Er du av den egenrådige typen, kan du røyke så mye du vil på puber og barer også etter at røykeloven er innført.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dørvaktene kan ikke kaste deg ut, sier Knut Almquist som er administrerende direktør i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL).

Det er det bare politiet, med loven i hånd, som kan. Heller ikke Helse- og Sosialdepartementets kontrollører kan kaste ut røykere fra utestedene.

Stedet er ansvarlig

Inger Elisabeth Sagedal, informasjonssjef ved Oslo politidistrikt, sier at de tror innføringen av røykeloven vil skje uten at utesteder eller gjester vil oppleve de store problemene. Men hun bekrefter at det er utestedets ansvar å tilse at det ikke røykes innendørs. Og at det er utestedet, ikke gjesten, som er ansvarlig hvis reglene brytes.

I Irland, som innførte Europas strengeste røykelov 29. mars, kan kontrollørene bøtelegge privatpersoner med inntil 25000 kroner dersom de ikke følger loven.

- Så hvis jeg nekter å stumpe røyken og politiet tilkalles, så er det utestedet og ikke meg som risikerer bøter?

- I utgangspunktet er det sånn, ja, sier Sagedal.

Hvis ikke myndighetene snur og setter inn et stort apparat, blir det kaos når den nye røykeloven innføres fra 1. juni, mener RBL.

Kommunene har ikke fått ekstra penger til å kontrollere at røykeloven blir fulgt.

- Dagens kontrollapparat har ikke kapasitet til å håndheve loven. I Oslo finnes det 1100- 1200 skjenkebevillinger og bare et titall kontrollører, sier Almquist i RBL.

Han mener det må være kontroll ofte, slik at røykerne kjapt innser at slaget er tapt. Hvis ikke, er han redd bransjen vil få problemer med å følge loven. Han mener det bør bli hjemmel i loven for å bøtelegge røykerne.

Bekymret

Arbeidstilsynet, som skal stå for kontrollen sammen med kommunene, deler bransjens bekymringer.

- Vi kunne ha ønsket oss ganske mange personer ekstra for å holde tilsyn med dette. Det kan bli ganske tøft å få til i starten. Vi er nødt til å slakke på tilsynet på andre områder, sier senioringeniør i Arbeidstilsynet Frode Vatne.

Han forstår at bransjen ønsker seg tettere oppfølging:

- Vi må nok dessverre fokusere på de stedene der det er mest problematisk å innføre loven. For eksempel de brune pubene.

Hvis et utested ikke er røykfritt etter 1. juni, kan det få bøter og i verste fall miste skjenkebevillingen. Både RBL og Foreningen for Bedre Uteliv reagerer på at det er serveringsstedet og ikke røykeren som skal straffes for lovbrudd.

- Noen vil alltid si «jeg driter i røykeforbudet». Beklageligvis er det da utestedet som straffes. Det er som å gi Vegvesenet boten for en som kjørte for fort, påpeker RBL-direktør Per Ødegaard.

- UTESTEDET ANSVARLIG: Inger Elisabeth Sagedal