Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps egne partifeller har fått nok av Russland-skandalen:

- Du kan bli den første presidenten i historien til å bli felt fordi du ikke klarer å slutte med upassende prat

Russland-etterforskningen lammer Republikanerne i Kongressen.

FÅTT NOK: Den republikanske senatoren Lindsey Graham har fått nok av Donald Trumps upassende uttalelser. Video: CBS via CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Etterforskningene av om valgkamporganiasjonen til Trump samarbeidet med Russland om å påvirke fjorårets presidentvalg dominerer amerikansk politikk fullstendig.

Tirsdag skal Trumps egen justisminister og nære støttespiller i valgkampen, Jeff Sessions, vitne for Senatets etterretningskomité. Det skjer etter at tidligere FBI-sjef James Comey trakk ham dypere inn i Russland-skandalen da han vitnet torsdag. På en pressekonferanse fredag sa Trump selv at han var «100 prosent» villig til å vitne under ed om saken, og at det Comey fortalte under ed ikke var sant.

Russland-skandalen omringer Trump-administrasjonen og lammer Republikanerne i Kongressen. Nå trygler toneangivende senatorer om at han må holde kjeft og slutte med det som oppfattes som selvdestruktiv oppførsel.

- Kan bli felt

- Du kan bli den første presidenten i historien som blir felt fordi du ikke klarer å slutte med upassende prat om en etterforskning hvor du trolig ville blitt frikjent dersom du var stille, sier den republikanske senatoren Lindsey Graham om partifellen Trump til CBS News.

ADVARER: Den republikanske senatoren, Lindsey Graham kommer med en klar advarsel til president Donald Trump. Foto: AP Photo/Rainier Ehrhardt, John Locher, File
ADVARER: Den republikanske senatoren, Lindsey Graham kommer med en klar advarsel til president Donald Trump. Foto: AP Photo/Rainier Ehrhardt, John Locher, File Vis mer

Graham, som selv var republikansk presidentkandidat i fjor, har lenge vært kritisk til Trump. Men under TV-programmet «Face The Nation» beskrev han pressens oppførsel overfor Trump som «en lynsjemobb».

- De er omtrent like rettferdige som en lynsjemobb. Men denne tvitringen som Trump står for, forer bare lynsjemobben. Du er din egen verste fiende her, herr president. Slutt! sier Graham.

Seinest søndag tastet den amerikanske presidenten i vei på Twitter om Comey.

«Jeg mener James Comeys lekkasjer vil bli langt mer omfattende enn noen noensinne trodde var mulig. Fullstendig ulovlig? Veldig 'feigt!'», skriver Trump i en Twitter-melding.

Ikke beviser

Graham mener presidentens egne agenda drukner fullstendig i Russland-kaoset.

- Mitt råd til presidenten er: Hver dag du snakker om James Comey og ikke om det amerikanske folket og deres behov og ønsker, deres håp og deres drømmer, så gjør du noe feil, sier Graham til CBS News.

Han understreker også at han ikke har sett noen beviser for at presidenten samarbeidet med Russland for å påvirke valget.

- Han kan ikke samarbeide med sin egen regjering. Hvorfor tror du han kan samarbeide med Russland? spør Graham.

Flere republikanere i Kongressen tar nå også til orde for at Trump leverer over lydopptakene av samtalen med Comey, dersom de eksisterer.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer

På Twitter har Trump tidligere antydet at han tok opp den kontroversielle samtalen med den daværende FBI-sjefen.

I sitt vitnemål til Senatet hevdet Comey at Trump i en samtale mellom de to i Det ovale kontor sa at han håpet at Comey ville droppe etteforskningen av Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn.

Vil ha klart svar

- Han burde gi et klart ja eller nei. Han burde overlevere dem frivillig til Senatet. Jeg forstår ikke hvorfor presidenten ikke oppklarer dette én gang for alle , sier den republikanske senatoren Susan Collins til CNN etter at Trump seinest på en pressekonferanse fredag nektet å klargjøre om han faktisk tok opp den famøse Comey-samtalen.

Hun mener at spesialetterforskeren Robert Mueller, som nå leder Russland-etterforskningen for det amerikanske justisdepartementet, bør stevne Trump for å få utlevert lydopptakene dersom han ikke gir dem fra seg frivillig.

Mens Russland-skandalen dominerer nyhetsbildet fullstendig sliter Kongressen, som har en majoritet av Republikanere i begge kamre med å få gjennomført noe som helst av Trumps mange løfter fra valgkampen, skriver Politico. Forsøkene på å fjerne Obamacare, gjennomføre en omfattende skattereform og en storstilt satsing på infrastruktur har så langt ikke lyktes.

INNREISEFORBUD: Donald Trump bruker Twitter til å si akkurat hva han mener om innreiseforbudet. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!