Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan bli din egen lege

I dag kan du stille din egen diagnose. Å oppsøke lege er ikke alltid nødvendig. Nå gir bøker, apotektester til hjemmebruk, opplysningstelefoner og helsesider på Internett svar på spørsmålene dine, og du unngår sykehuskøer, unødig engstelse og legeutgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legen er selvsagt fortsatt uunnværlig ved alvorlig sykdom eller skade. Selv om det er mye du kan gjøre selv, må du aldri nøle med å kontakte lege hvis du er i tvil.

I dag er det en enkel sak å sjekke om du er gravid, har for høyt blodtrykk eller om kolesterolnivået i blodet ditt bør ned. Testene får du kjøpt på apoteket, og svarene får du hjemme hos deg selv.

- Å sjekke sitt eget blodtrykk er lurt. Da er du avslappet og målingene blir mer korrekte, sier lege Frank S. Thrana. Han tror mange unødige legebesøk kan unngås hvis bare folk får informasjon når de trenger den. Thrana er en av ildsjelene bak HelseNett, et nytt og informativt helseleksikon på Internett.

Med tilgang på informasjon er det mye du kan gjøre selv. Har du fått diaré, lungeproblemer eller dundrende hodepine, kan det være like lurt å slå opp i et medisinsk leksikon, eller klikke deg fram på Internett:

· Du får raskt svar og slipper å engste deg

· Du unngår unødvendige legekonsultasjoner

· Du sparer egenandelen hos legen

· Du slipper lange køer på venteværelset

· Og hvis du absolutt må til lege, vet du bedre hva du skal spørre om

Helseleksikon

Daglig benytter flere tusen mennesker seg av de norske og utenlandske helsesidene på Internett. Siste nytt i Norge er HelseNett. Det fungerer som et leksikon. Du kan klikke deg fram til 2000 emner, alt fra seksualitet til foreldre- og barn problematikk. Er du engstelig fordi barnet ditt har høy feber, skriver du inn søkerordet «feber». Du kan også få vite om barnet ditt bør gå i barnehagen eller ikke ved ulike sykdommer. Vil du vite mer om en spesiell sykdom, skriver du inn navnet på den i søkerfeltet. Da får du blant annet vite:

· Årsaker til sykdommene

· Hvordan man blir smittet

· Hvordan man unngår å bli smittet

· Hva du kan gjøre for å bli bedre

· Når du bør oppsøke lege

· Prognoser for de enkelte sykdommene

I tillegg kan du hente inn informasjon om pasientorganisasjoner, trygderettigheter og hva du bør vite hvis du må legges inn på sykehuset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media