Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan bli feit av forkjølelse

KRISTIANSAND (Dagbladet): Et ganske vanlig forkjølelsesvirus kan sørge for at du ikke bare blir tett i nesa, men også legger kraftig på deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne og medisinsk ekspertise er nøye med å påpeke at det vil ta lang tid før det eventuelt kan slås fast at vanlig forkjølelsesvirus bygger opp fettvev - og enda lengre tid før vi kan ta en pille mot fettviruset. Om det noen gang skjer.

- Ikke dumt

Det er forskere ved University of Wisconsin i USA som har gjort oppdagelsen, melder BBC.

Overlege Leiv Ose ved medisinsk avdeling på Rikshospitalet, er en av Norges fremste fettforskere. Han avviser ikke teorien fra de amerikanske forskerne.

- Det høres ikke så veldig dumt ut. Som teori kan jeg ikke avvise det, og som en hypotese kan en godt tenke seg at dette kan ha noe for seg, sier Ose.

Utrolige virkninger

Kombinasjonen av et vanlig forkjølelsesvirus og andre elementer i kroppen som viruset reagerer med, kan disponere kroppen for utrolige virkninger.

- Innenfor åreforkalkning har vi fått flere teorier de siste årene som sier at hvis du har en infeksjon - og har en risikofaktor i tillegg - kan det slå ut. For ti år siden trodde ingen at antibiotika hadde noen betydning for åreforkalkning. Nå vet vi at det kan ha stor effekt i en del tilfeller, sier Ose.

Fettvirus

De amerikanske forskerne fant at når mus ble injisert med viruset AD-36 - som forårsaker hosting, nysing og vanlige forkjølelsessymptomer - blandet viruset seg inn i prosessen der kroppen tar opp matenergi.

Resultatet var at langt mer energi ble omdannet til fett. Musene som fikk viruset, ble litt tyngre enn kontrollgruppa. Samtidig oppdaget vitenskapsfolkene at dyrene hadde lagt på seg store mengder kroppsfett.

Forskningen er ikke noe absolutt bevis, men en indikasjon på at dette viruset kan ha samme effekt på mennesker, mener forskerne.

Fett-vaksine

Oppdagelsen betyr at en dag vil kanskje vaksiner mot dette bestemte fettviruset være mulig. Det viktigste for forskerne er imidlertid at funnet kan øke aksepten av at fedme er en sykdom.

FETT NOK: Den nye teorien er at også forkjølelse kan gjøre deg feit.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media