- Du kan bli hekta på nikotintyggis

Stadig flere bruker nikotinpreparater i håp om å bli røykfrie. Nå advarer forskere om at du kan bli hekta på nikotintyggegummi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikotin-erstatningsmidlene selger som hakka møkk.

Tall fra Legemiddelindustriforeningen viser at nikotintyggisen Nicorette var det reseptfrie legemiddelet som solgte nest best i fjor, for 53,5 millioner kroner.

Som metadon

Men tyggis er ikke nødvendigvis en sikker vei til nikotinfrihet.

- Nikotinlegemidler er som et metadonprogram for røykere, sier overlege Gunilla Bolinder ved Karolinska sjukhuset i Stockholm.

- Det er derfor en risiko for at brukerne kan bli kronisk avhengige av å tygge nikotin, på samme måte som de var av å røyke.

En studie gjort blant amerikanske røykesluttere viser at 36,6 prosent av dem som brukte Nicorette, hadde brukt tyggisen i mer enn tre måneder. Legemiddelfirmaet Pfizer anslår at 3- 5 prosent av brukerne her til lands tygger Nicorette lenger enn ett år, som er maksgrensa anbefalt av Statens legemiddelverk.

- Den som skal slutte å røyke, må kvitte seg med to ting: nikotinavhengigheten og vanen. Nikotinlegemidlene kan hjelpe deg å bli kvitt vanen, men en viss avhengighet av nikotin blir opprettholdt, sier professor og forskningssjef Tore Sanner ved Radiumhospitalets forskningsinstitutt.

Bedre enn røyk

Han anbefaler alle å prøve å slutte uten nikotinerstattere først.

- Disse preparatene er først og fremst gode hjelpemidler for dem som ikke klarer å slutte uten, sier Sanner.

- Jeg vil ikke anbefale noen å bruke dem over lang tid, selv om alt er bedre enn å røyke. Nikotinpreparatene inneholder tross alt mindre nikotin enn sigarettene, og er fri for alle de andre farlige stoffene du får i deg når du røyker, mener han.

SKAPER AVHENGIGHET: Nikotintyggegummi er ikke en sikker vei til røykefrihet. Nå advarer forskere mot at man kan bli kronisk avhengig av å tygge nikotin.