SOLFORMØRKELSE: Mange venter på solformørkelsen over deler av landet i morgen formiddag. Dette bildet er fra Stockholm i 2011.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
SOLFORMØRKELSE: Mange venter på solformørkelsen over deler av landet i morgen formiddag. Dette bildet er fra Stockholm i 2011. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIXVis mer

Du kan bli snytt for solfesten: - Stor sjanse for at mange blir skuffet

Rapporter i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag morgen vil store deler av Norge få sjansen til å oppleve solformørkelse.

Eller vil vi egentlig se noe som helst?

- Sjansen er veldig liten, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til Dagbladet i natt.

Haga mener det er tre områder i landet som skiller seg ut der det er størst sjanse for å få se skimt av fenomenet.

- Helgeland (sør i Nordland), Salten (Nordland) og Longyearbyen-området er de stedene som skiller seg ut. Der er det gode sjanser og det er ventet lite skyer, sier Haga til Dagbladet rundt klokka 01.

- Skyer Prognosene er dårlige for de som begynner seg i den sørlige delen av landet.

- Nord i landet er det en del snøbyger i Finnmark og Troms. Det er mye skyer og liten mulighet for å få noen glede av det. Best er det noe lenger sørover i Nordland der skydekket vil åpne seg litt, sier Haga.

- Hva med Sør-Norge?

- I den sørlige delen av landet er det mindre muligheter. Det er lavtrykkspreget. Et lavtrykk vil passere deler av landet og kanskje det kan by seg noen muligheter i Trøndelag-området, sier Haga.

For personer i Oslo er sjansene små, mener statsmeteorologen.

- Det er stor sjanse for at mange blir skuffet. I Oslo-området er det små muligheter for å se noe. Jeg sier ikke at det er null prosent sjanse, men den er veldig liten, sier Haga.

Vær obs Tett skylag over store deler av landet kan dermed  ødelegge manges opplevelse av fredagens solformørkelse.

- Hadde dette skjedd én dag senere - på lørdag - ville det vært langt bedre forhold, sier Haga.

For de som er så heldige å se fredagens solformørkelse, kan det være lurt å la mobilkameraet, eller et vanlig kamera, hvile i noen minutter dersom man ikke har et spesielt solfilter. Ifølge danske MereMobil kan bildesensoren bli ødelagt av det sterke sollyset.

Dagbladet følger solformørkelsen direkte gjennom hele fredagen. Vi går live fra Solobservatoriet på Harestua i Oppland, Vitensenteret i Tromsø, vårt studio i Oslo, og vil også få direktebilder fra Longyearbyen på Svalbard. Følg sendingen direkte fra klokka 09.45!