Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan bli syk av støy

SKIEN: Støy kan gi deg høyt blodtrykk, mage- og søvnproblemer og muskelplager. I tillegg mener flere forskere at uønsket støy kan utløse mentale problemer. Blir du utsatt for støyen mens du sover, er terskelen for hva du tåler svært mye lavere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne er svært usikre på hvordan mennesker påvirkes av støy. Det som det overhodet ikke er tvil om, er at ulike personer har forskjellige grenser for hva de oppfatter som støy. Dette gjør det svært vanskelig å sette grenser for hvor mye støy vi kan belastes med i hjemmemiljøet.

Utendørs konserter

- Høy musikk er et eksempel på kraftig lyd som oppfattes svært ulikt. Misliker du musikken, blir gjerne grensen for hva som oppfattes som støy, mye lavere. Et nytt fenomen her er at det klages mer på kinoer. Ny teknologi gjør at enkelte kinoer har kraftige lydanlegg som bærer lyden langt, sier forsker Eyjolf Osmundsen i Statens helsetilsyn.

Musikken fra en utekonsert kan bære opptil 30-50 kilometer om forholdene ligger til rette for det. Likevel er det helt andre typer støy som plager folk mer til daglig: Nemlig bråket fra ulike former for transport: veitrafikk, trikk, tog og fly.

Ødelagt søvn

Brekker du et bein, har du neppe noen problem med å få behandling hos lege. Plages du derimot av utslitthet og stress fordi du får ødelagt nattesøvnen din, kan det være vanskeligere å få aksept.

Den medisinske forskningen er ikke entydig når det gjelder hva slags skader du får. Det som oppfattes som kraftig støy av noen i nabolaget, kan andre knapt registrere. Poenget er at om du føler deg plaget, så er støyen et problem for deg.

- Søvnforstyrrelser kan redusere mental yteevne og gi stress. Samtidig kan personer få redusert søvnkvaliteten sin uten at de selv er klar over det. Når trikken kjører forbi, kan det hende at du slett ikke våkner ordentlig, men likevel kan lyden ha endret søvndybden. Vekkes du av et helikopter, kan kilden til støyen være borte uten at du skjønner hva som vekket deg.