<strong>FAMILIELYKKEN BRAST:</strong> Rundt ett år etter at dette bildet ble tatt, raknet familielykken for den lille familien som bodde sammen i Vesterålen. FOTO: Privat
FAMILIELYKKEN BRAST: Rundt ett år etter at dette bildet ble tatt, raknet familielykken for den lille familien som bodde sammen i Vesterålen. FOTO: Privat Vis mer

Du kan bortføre egne barn uten å bli straffet

Dersom du har hovedomsorg eller delt omsorg for barnet ditt, blir du ikke straffet med fengsel om du bortfører det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Barnebortføring er ulovlig ifølge straffeloven § 216. Den som bortfører barn kan fengsles i inntil tre år. Men dette gjelder kun dersom den forelderen som bortfører er en såkalt samværsforelder; en «helgemamma» eller «helgepappa».

- Dersom foreldrene bor sammen når bortføringen skjer, eller foreldrene har avtalt delt bosted, er bortføringen heller ikke straffbar, opplyser Wenche L. Kverneland, avdelingsdirektør for sivilavdelingen i Justisdepartementet.

Slike barnebortføringer kan ikke straffes ifølge straffeloven.

Kan ikke fengsels Barneloven og opplærinsloven skal beskytte alle barn som bortføres, også dersom de bortføres av sin hovedforsørger. Men disse lovene er ikke en del av straffeloven og gir dermed ikke mulighet til å fengsle den som bortfører.

Opplæringsloven gir muligheter til å bøtlegge foreldre som holder barna borte fra skolegang. Brudd på barneloven kan føre til at forelder mister omsorgen for barna.

<strong>BER OM HANDLING:</strong> Marianne Borgen, leder av Redd Barnas Norges-program, ber om at justisminister Knut Storberget ser på hvordan vi kan styrke vårt lovverk for å bedre barns rettsvern i bortføringssakene. FOTO: Morten Holm / Scanpix
BER OM HANDLING: Marianne Borgen, leder av Redd Barnas Norges-program, ber om at justisminister Knut Storberget ser på hvordan vi kan styrke vårt lovverk for å bedre barns rettsvern i bortføringssakene. FOTO: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Men dette trenger ikke å ha noe å si for bortføreren hvis vedkommende allerede har kommet seg ut av Norge med barnet.

- Styrk lovverket I gårsdagens avis skrev Dagbladet om de norske brødrene Timothy (6) og Joachim (4) som ble bortført av sin mor til Slovakia i 2005. Selv om dette er et land som ratifiserer Haag-konvensjonen og selv om deres far har full foreldrerett for barna, har de ennå ikke kommet tilbake.

- Redd Barna ber om at Justisministeren ser på hvordan vi kan styrke vårt lovverk for å bedre barns rettsvern i disse sakene, sier Marianne Borgen, leder av Redd Barnas Norges-program.

I utgangspunktet har barn rett til kontakt med begge foreldrene. Når denne retten fratas barnet, må barnets rettsvern styrkes, mener Borgen.

- Hva som er til barns beste kommer ofte ikke ordentlig fram i disse sakene fordi konflikten mellom foreldre blir for stor. Barna kommer i klemme mellom de voksnes valg, sier Borgen.

- Skandaløst Kjell Schevik, leder av Bortført.no, foreningen for foreldre med bortførte barn, synes det er skandaløst at regelverket for bortføring av barn ikke er bedre per i dag.

<strong>SAMMEN MED PAPPA:</strong> Joachim (4) og Timothy (6) smiler på pappas fang i Vesterålen. Et halvt år senere ble brødrene bortført av sin mor til Slovakia. Der har de vært i fem år nå, selv om far har full foreldrerett for barna. Barnas mor er ikke straffet i Slovakia for barnebortføringen. FOTO: Privat
SAMMEN MED PAPPA: Joachim (4) og Timothy (6) smiler på pappas fang i Vesterålen. Et halvt år senere ble brødrene bortført av sin mor til Slovakia. Der har de vært i fem år nå, selv om far har full foreldrerett for barna. Barnas mor er ikke straffet i Slovakia for barnebortføringen. FOTO: Privat Vis mer

- Det er et uttrykk for den likegyldigheten som myndighetene har når det gjelder bortførte barn. Vi har gjentatte ganger kontaktet Justisdepartementet og påpekt nettopp dette i tillegg til andre systemfeil, uten at de har villet gjøre noe med det, sier Schevik.

Han mener det er åpenbart at færre ville bortført barn dersom det var straffbart i alle tilfeller.

Skal straffes strengere I den nye straffeloven, som er forventet å tre i kraft i 2013, er straffen for «grov omsorgsunndragelse» skjerpet fra tre til seks år. Det er ikke avgjort om denne kommer til å gjelde kun de foreldre som per i dag kan gis fengselsstraff for bortføring, eller om også alle de andre foreldrene som bortfører vil kunne få straff.

Justisminister Knut Storberget hadde ikke anledning til å kommentere denne saken i går.

• Denne artikkelen er en del av en serie om bortførte barn.

Dette er barnebortføring:

• Et barn tas ut av landet i strid med foreldreansvaret til gjenværende forelder. Det regnes også som en barnebortføring å nekte å returnere barnet etter lovlig samvær/ferieopphold utenlands.

• En barneborføring kan også være når foreldre eller andre slektninger bortfører barnet fra barnevernet.

• Hvis barnet bortføres av en fremmed regnes det ikke som en barneborføring, men som en kidnapping.

• Barneborføring straffes med fengsel i opp til tre år. Men politiet etterforsker og straffeforfølger ikke barnebortføring på eget initiativ. Den forelderen som er igjen må selv anmelde bortfører.

• Foreldre med hovedomsorg eller delomsorg for barnet, straffes ikke for en barnebortføring.

SERIEN OM BARNEBORTFØRING

* I en serie artikler har Dagbladet denne uka fokusert på barnebortføring.

* 6.juli skrev vi om bortførte Maria som tryglet om hjelp fra ambassaden i Algerie som 14-åring. Først fire år etter fikk UD henne hjem.

* 7.juli skrev vi at 29 barn er bortført fra Norge akkurat nå.

* 8.juli skrev vi hvordan privatetterforskere får norske barn hjem fra utlandet ved hjelp av marinejegere, ministermiddager og håndpenger.

* 9.juli avslørte vi at norske myndigheter mangler kontroll på bortførte barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer