Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan bruke Facebook til å kartlegge dine venners søvnvaner

Og det er ikke så vanskelig.

SØVN: En dansk utvikler har laget et program som gjør at du kan overvåke søvnvanene til vennene dine. FOTO: AFP / KAREN BLEIER / NTB scanpix
SØVN: En dansk utvikler har laget et program som gjør at du kan overvåke søvnvanene til vennene dine. FOTO: AFP / KAREN BLEIER / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hver eneste dag legger du som internettbruker fra deg mange spor som kan si noe om deg som person. Spesielt på Facebook.

I fjor lanserte Facebook en webbasert versjons av sin meldingsapp. På appen er det mulig å se når en bruker sist var aktiv. Den informasjonen ble den danske programvareutvikleren Søren Louv-Jansen nysgjerrig på.

På sin egen blogg skriver han at han var nysgjerrig på å finne ut hvor denne dataen kom fra. Etter å ha lett litt fant han en liste over bruker-id-er og tidsstempel for siste aktivitet.

- Litt skremmende
Til Dagbladet forteller Louv-Jansen at han fant ut at selv om en Facebook-bruker deaktiverte meldingstjenesten, så ville det fremdeles være mulig å se hvor lang tid det hadde gått siden sist vedkommende var pålogget.

- Det gikk opp for meg at på grunn av dette så deler alle informasjon om når de bruker Facebook, og hvis man samler inn denne informasjonen så forteller den hele verden hvor ofte, hvor lenge og når en person er på Facebook, sier Louv-Jansen.

Han synes det lød «litt skremmende, men også spennende» og bestemte seg derfor for å forsøke å hente inn data fra sine venner, og vise det fram grafisk.

Det han rent faktisk har laget er et program som imiterer en web-browser. Programmet besøker Facebook som en vanlig bruker og ser hvilke venner som er online. Denne informasjonen lagrer programmet i en logg-fil og gjentar prosessen to minutter senere.

- Lar man programmet kjøre i et par dager begynner det å tegne seg et meget presist bilde av folks Facebook-bruk, og siden folks Facebook-bruk delvis korrelerer med ens søvnmønster, kunne jeg også hente ut det, sier Louv-Jansen.

- Det vanskeligste var helt klart å presentere informasjonen pent grafisk. Selve datainnsamlingen fra Facebook var «piece of cake».

- Stemmer foruroligende godt
Han har publisert kildekoden til programmet offentlig, sånn at hvem som helst kan klone den og bruke den til å sjekke sine egne venners søvnaner.

- Vet du hvor godt resultatene du får stemmer med folks reelle søvnmønster?

- Ettersom jeg har over 800 venner og ikke har spurt alle om det stemmer, kan jeg ikke gi et presist svar. Men jeg har sammenlignet de date jeg har på mine nærmeste venner, familie og kollegaer med deres faktiske søvnmønster og det stemmer foruroligende godt, sier Louv-Jansen.

Han peker på at 30-40% av Facebook-brukerne bruker Facebook like før de legger seg og like etter at de står opp.

SØVNMØNSTER: Dette viser søvnmønsteret til en av Søren Louv-Jansens venner, basert på dataen han samlet inn.
SØVNMØNSTER: Dette viser søvnmønsteret til en av Søren Louv-Jansens venner, basert på dataen han samlet inn. Vis mer

- Da kan man fastslå deres døgnrytme på minuttet, slår han fast.

For de resterende kan det være litt vanskeligere å fastslå noe sikkert, men det er allikevel mulig å estimere døgnrytmen hvis man innsamler data over en lengre periode.

- Litt creepy
Louv-Jansen tror de færreste er klar over det at det er mulig å foreta en så systematisk innsamling av data fra Facebook som han har gjort. Og selv om man er oppmerksom på det, så vil de fleste ikke tenke over hva man faktisk kan få ut av datainnsamlingen.

- Det er min intensjon å gjøre folk oppmerksomme på at når vi går inn på en nettside så setter vi spor. Ofte er det kun nettsidens eier som kan se disse sporene, men det kan også være et problem. De kan danne seg et bilde av hvem man er og dermed målrette sin reklame sånn at den passer ens profil. Dette var en sterk måte å male et bilde som folk kan forstå, sier Louv-Jansen.

Han sier at han har fått enormt mange tilbakemeldinger etter at han blogget om datainnsamlingen. Både personvernsorganisasjoner og enkeltpersoner har kontaktet ham og gitt utrykk for at de er «sjokkert og fascinert» over at det i det hele tatt er mulig.

- Noen betegner det også som «creepy». Det kan jeg egentlig være enig med dem i. Det er «supercreepy», men det har aldri vært min intensjon å spionere på mine venner. Bare gjøre dem oppmerksomme på dette, forteller Louv-Jansen.

- Er vi for lite oppmerksomme på hvor mange spor vi etterlater oss på internett, og hva disse sporene faktisk kan fortelle om oss?

- Jeg tror det er vanskelig, og det vil alltid være vanskelig, å forklare folk uten teknisk bakgrunn konsekvensene av deres bevegelser i den digitale verden. Den meste effektive måten å gjøre det på er ved «kampanjer» som denne, som viser tydelige konsekvenser som alle kan ta og føle på. Og som de blir litt skremt av, avslutter den danske utvikleren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media