Svein Ludvigsen

«Du kan få en matburger. Spørs hva jeg får igjen»

Facebook-meldinger, nakenbilde og varsel fra barnevernet blant bevisene i Ludvigsen-saken. «Han fortalte om en mann som kom inn i TV-stua og tok ham på tissen.»

SE TV: Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, forklarer hvilken posisjon Svein Ludvigsen hadde i Nord-Norge i flere tiår før han ble tiltalt for overgrep. Rettssaken mot Ludvigsen startet tirsdag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): Ifølge tiltalen mot tidligere fylkesmann og statsråd Svein Ludvigsen skal han i mai eller juni 2014 ha utnyttet en ung mannlig asylsøker som er lettere utviklingshemmet.

Under den første dagen av rettssaken mot 72-åringen i dag gikk statsadvokat Tor Børge Nordmo gjennom deler av kontakten Ludvigsen hadde med mannen på denne tida.

TILTALT: Svein Ludvigsen møtte i dag på tiltalebenken i Nord-Troms tingrett. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix
TILTALT: Svein Ludvigsen møtte i dag på tiltalebenken i Nord-Troms tingrett. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix Vis mer

Facebook-meldinger

I meldinger sendt på Facebook Messenger i slutten av mai det året, heter det:

Fornærmede: «Får se hva jeg finner på. Tror du at du kan hjelpe meg med noen småkroner?»

Svein Ludvigsen: «Jeg er i USA».

F: «Daså. Skal ikke forstyrre.»

SL: «Du kan få en matburger når jeg kommer til Oslo i juni. Spørs hva jeg får igjen forresten».

F: «Du kan jo få overført om du er i USA».

SL: «Jeg har ikke bankkoden med meg beklager».

Noen dager etter skriver mannen igjen til Ludvigsen:

«Hei! Kommer du ikke til Oslo snart? Venter jo på deg?»

«Kommer ikke til Oslo før om 1-2 uker» skriver Ludvigsen.

- Overgrep på hotellrom

Det var i denne tidsperioden det seksuelle misbruket skal ha skjedd på et hotellrom i Oslo.

Ifølge påtalemyndigheten skal Ludvigsen ha utnyttet både at mannen var utviklingshemmet og sin stilling som fylkesmann. I forkant av det angivelige seksuelle misbruket skal han ha oppsøkt fornærmede på et ungdomshjem, seremonielt ha overlevert norsk statsborgerskap til ham og forledet ham til å tro at han hadde makt og myndighet til å frata ham statsborgerskapet.

TROMSØ: Tirsdag starter overgrepssaken mot Svein Ludvigsen. Statsadvokat Tor Børge Nordmo forklarer hvordan rettssaken blir. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

I rettssaken vil det legges fram en rekke meldinger sendt mellom Ludvigsen og de tre fornærmede.

Overgrepstiltalte Svein Ludvigsen ankom Nord-Troms tingrett klokka 08.45 tirsdag morgen med sine to forsvarere. Den tidligere fiskeriministeren og fylkesmannen i Troms var kledd i en blå allværsjakke og store, mørke solbriller. Han nektet straffskyld på alle punkter da han ble konfrontert med tiltalen.

HYTTE: Politiet fant flere bilder av den ene fornærmede i hytta til Ludvigsen. Foto: Stein Wilhelmsen
HYTTE: Politiet fant flere bilder av den ene fornærmede i hytta til Ludvigsen. Foto: Stein Wilhelmsen Vis mer

Varsel

I rettssaken ble det også vist til et varsel sendt i en e-post fra en direktør i Bufetat. I e-posten, som omhandlet en av de fornærmede heter det:

«Han fortalte om en mann som kom inn i TV-stua og tok ham på tissen. Gutten fortalte også at han hadde møtt mannen på hotell i Oslo» heter det i e-posten.

Den første anmeldelsen i saken mot Ludvigsen kom allerede i desember 2015, men ble henlagt året etter. Den ble gjenopptatt da den nye anmeldelsen kom i desember 2017.

ÅSTED: Ifølge den ene fornærmede skal han ha blitt misbrukt seksuelt på dette hotellet i Tromsø sentrum. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ÅSTED: Ifølge den ene fornærmede skal han ha blitt misbrukt seksuelt på dette hotellet i Tromsø sentrum. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Den fornærmede mannen, som nå er i 30-åra, har forklart at han har hatt seksuell omgang med Ludvigsen tre ganger, to ganger i en bil og en gang på hotell Amalie i Tromsø.

Etterforskningen har vist at Svein Ludvigsen var på et hotell i Tromsø i forbindelse med en konferanse i regi av Høyre denne helga.

Nakenbilde

STATSADVOKAT: Tor Børge Nordmo holdt sitt innledningsforedrag i saken mot Svein Ludvigsen tirsdag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STATSADVOKAT: Tor Børge Nordmo holdt sitt innledningsforedrag i saken mot Svein Ludvigsen tirsdag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Statsadvokaten gikk også gjennom grunnlaget i saken som innledet det som nå er den alvorlige tiltalen. Det var i desember 2017 at en annen fornærmet først snakket med en offentlig etat i en nabokommune til Oslo. Den offentlige ansatte varslet politiet, som startet etterforskningen som nå har ført til tiltale.

Ifølge tiltalen skal Ludvigsen ha utnyttet denne unge asylsøkeren over tre år fra sommeren 2011 til sommeren 2014, blant annet på Ludvigsens hytte, hjemme hos ham, på fylkeshuset i Tromsø og på hotellrom i Oslo.

Bilder fra retten viser blant annet hoteller der Ludvigsen og fornærmede skal ha bodd sammen. Overvåkingsbilder fra utenfor hotellet viser også Ludvigsen og den unge asylsøkeren sammen.

Nordmo forteller videre at den ene fornærmede har et bilde som skal vise to nakne personer på et hotellrom. Det skal også være flere bilder sendt i kommunikasjonen mellom Ludvigsen og fornærmede.

FORSVARERE: Per Johan Zimmer og Kai Vaag forsvarer Svein Ludvigsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARERE: Per Johan Zimmer og Kai Vaag forsvarer Svein Ludvigsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Har hugget ved og båret vann

Statsadvokaten forteller videre at det i hytteboka til Ludvigsen er funnet flere eksempler som viser til den unge asylsøkeren.

Under ransaking av hytta i januar i fjor ble det også funnet en konvolutt med bilder av den unge mannen. Bildene var også datomerket, og politiet fant også spor etter at fornærmede hadde vært der i hytteboka og i ei notatblokk.

En oppføring i hytteboka fra mai 2011 heter det blant annet:

«Kom opp fredag kveld 23. 00. og har tatt ferja. N.N ville vært med på hytta. Han har hugget ved, båret vann og vasket opp» står det i hytteboka.

Frykter rykter og sladder

Forsvarer Kai Vaag kommenterte aktorens innledningsforedrag og viste til det han mener er utfordringene i saken.

- Han bestrider alle anklagene rettet mot ham, Men det betyr ikke at han bestrider alle deler av faktum. Retten skal ta stilling til om det har vært seksuell omgang mellom Ludvigsen og de fornærmede, men det som er avgjørende er om han har utnyttet sin stilling eller tillitsforhold for å oppnå seksuell omgang. Det er kjernespørsmålet i saken, sier han.

Han mener videre at saken kommer til å inneholde omfattende og gjentakende forklaringer.

- Dette blir massivt, sier han.

Han viser videre til at seksualitet er gjennomgangstema i saken og at det derfor kan være grunner til at personer i saken holder tilbake informasjon.

- En siste ting jeg opplever som en utfordring knytter seg til Ludvigsens sosiale engasjement. Alle kan være enige i at han har hatt et stort sosialt engasjement, men gjennom at aktor vil føre enkelte vitner og bevis, opplever jeg at han vil trekke i tvil dette sosiale engasjementet, sier Vaag.

- Rykter, sladder, slutninger eller konklusjoner som trekkes nå er ikke særlig relevant. Spørsmålet er: har det vært seksuell omgang og har det eventuelt skjedd fordi Ludvigsen har misbrukt sin stilling eller tillit? sier forsvareren.