SKATTESMELL?: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim forteller deg hvordan du unngår restskatt etter rentefesten.
SKATTESMELL?: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim forteller deg hvordan du unngår restskatt etter rentefesten.Vis mer

Du kan få skattesmell

Trekkprosenten på skattekortet ditt for neste år tar ikke hensyn til lavere rente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I disse dager mottar vi våre skattekort for 2009, og det gjelder å være på vakt. Verken finanskrise eller dramatiske rentekutt ble tatt hensyn til da skatteprosenten din ble beregnet tidligere i år.

For å unngå skattesmell, bør du derfor undersøke om trekkprosenten din er satt riktig i forhold til de renteutgiftene du vil få fradrag for neste år.

- Unntakstilstand
- Alle som har gjeld bør være ekstra på vakt i år, sier underdirektør i Skattedirektoratet, Bjørn Paulsen til Dagbladet.no.

Paulsen forteller at de ved beregning av skatteprosenten tar utgangspunkt i sist kjente likning, den fra 2007.

- I tillegg får vi en prognose for renteutviklingen fra Finansdepartementet. Denne er i år blitt feil på grunn av finanskrisen. Vanligvis treffer vi godt med skattekortene, men i år er det unntakstilstand, sier Bjørn Paulsen.

Det er slett ikke vanskelig å unngå restskatt våren 2010, men det krever en liten egeninnsats.

Gode råd
- Restskatt er en regning som er uforutsett for mange, og er av den grunn egnet til å skape trøbbel. Du kan ta kontakt med skattekontoret ditt og sørge for at de gjør en ny beregning basert på gjelda de og forventede renteutgifter i 2009, råder Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.

Programlederen i «Luksusfellen» på TV3 har også en løsning for folk som ikke ønsker personlig kontakt med skattemyndighetene.

- Du kan gå inn på nettsiden skatteetaten.no. Der kan du legge inn hva du tror dine renteutgifter vil bli i 2009, slik at eventuell ny skatteprosent kan bli beregnet, sier Kvadsheim.