POPSTJERNE: Tidligere president opplever popstjernehysteri på sin rundreise i USA. Foto: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES / AFP / NTB SCANPIX
POPSTJERNE: Tidligere president opplever popstjernehysteri på sin rundreise i USA. Foto: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES / AFP / NTB SCANPIXVis mer

- Du kan fylle lommene dine med damer i dag

Men Clinton vil sanke stemmer, ikke kapre kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHESEAPEAKE (Dagbladet): Det er definitivt slutt på den tida da demokratiske politikere vegret seg for å bli assosiert med Bill Clinton. Nå er det Clinton-årene som hylles og holdes fram som et utstillingsvindu med demokratisk politikk.

Den tidligere presidenten reiser nå på kryss og tvers i de viktige vippestatene. I går startet han opp i en gymsal her i Cheseapeake ute ved kysten av Virginia.  Området her er tungt militarisert med flere gigantiske marine- og fly-baser. Helt nord i staten ligger Pentagon med alle sine ti-tusener av ansatte.

- Jeg må si dette til dere her i Cheseapeake.  Barack Obama har vært en fremragende øverstkommanderende. Og han er, ikke minst, opptatt av at våre menn og kvinner i uniform skal være godt rustet også etter at de kommer tilbake fra tjeneste, sa han til stor applaus.

Nettopp oppslutningen blant militære har vært et problem for Obama her. Romney har flørtet hardt og argumenterer for påplussinger på militærbudsjettet med svimlende 3000 milliarder dollar - rundt 16 norske statsbudsjetter. 

Ekte krigere Slike valgløfter kjennes betryggende her, for det har vært mye diskusjoner om kutt, særlig i marinen. Men soldater er sjelden glade i krig, så Clinton kom med denne advarselen om hva som kan vente dem med Mitt Romney i Det hvite hus.

- Husk at Romneys rådgivere er de samme nykonservative som jobbet bak scenen under George W. Bush. De folka er ikke ekte krigere, for ekte krigere bruker bare makt som en siste utvei, ikke som et førstevalg.

Gratis lunch Clinton lovpriset resultatene av Obamas fire første år og var innom både helsedekning, studiefinansiering og redningsaksjonen for bilindustrien. Og mannen som huskes for analysen «det er økonomien, din dust», unnlot heller ikke å minne om de økonomiske framgangene i hans periode.

- Under Bush-årene kjøpte vi på nytt den lettvinte løsningen om en gratis lunch — nemlig at det er mulig å få både skattelette og økte statlige inntekter. Men når folk spør meg hvordan jeg klarte å balansere budsjettet er svaret enkelt: Matematikk.

Og hyllesten går andre veien også. På møte etter møte minner Obama om den Clinton-ledede glansperioden på 90-tallet.

- Min politikk er den samme, sa Obama i Wisconsin på torsdag.

I dag morges, norsk tid, sto de to igjen på samme scene under et stort valgmøte i Bristow i Virginia. Der spilte også Dave Mathews band for Obamas gjenvalg

Den ene Grunnen til at Obama nå knytter seg så tett opp til Clinton er selvsagt at han på tross av skandaler og riksrett fortsatt er umåtelig populær.

- Du kan fylle lommene dine med damer her i dag, ropte en betatt kvinne i salen da Clinton snakket i går.

- Han er den ene - den beste presidenten vi noen gang har hatt. Og jeg har vært med her siden Eisenhower. Han ordnet opp i økonomien og vi var så stolte over å være amerikanere. Også har han Hillary. Vi går for henne i 2016, sier Sue Fay (58) til Dagbladet like før Clinton går opp på podiet.

Skandalisert Clintons inntog i valgkampen gjør at Mitt Romneys kampanje ser seg nødt til å minne folk på at Clinton ikke bare kan huskes for økonomiske framganger:

- Hver gang Obama sammenlikner seg selv med Clinton minner han velgerne på feiltrinnene som satte sitt preg på hans skuffende tid som president, sier Romneys talsmann Ryan Williams til USA Today.

Han er også opptatt av å markere at de to demokratene er forskjellige.

- Bill Clinton jobbet med republikanere, balanserte økonomien og etter fire år med Clinton kunne han si at velgerne nå her det bedre. Obama har ikke kommet republikanerne i møte og har de verste økonomiske resultatene til noen president, sier han.