Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror det går flere år før Norges Bank vil heve renten. Foto: Iván Kverme.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror det går flere år før Norges Bank vil heve renten. Foto: Iván Kverme.Vis mer

Du kan glede deg over mange år med lave renter

Det er dommen fra analytikerne i Handelsbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Økonomene i Handelsbanken er nå ute med en ny konjunkturrapport. Her slår tallknuserne fast at Norges Banks strategi med å «lene seg mot vinden» er kontroversiell fordi den har kostnader i form av lavere inflasjon og høyere arbeidsledighet.

Mange år med lave renter

- Strategien er risikabel fordi inflasjonsforventningene kan glippe dersom inflasjonen forblir lav. Dette ble et stort problem for Sveriges Riksbank. Norges Banks aversjon mot videre rentekutt gjør at planlagte hevinger isteden skyves lenger ut i tid når inflasjonen overrasker på nedsiden, skriver Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen.

Handelsbanken venter at inflasjonen fremover vil bli lavere enn Norges Bank har lagt til grunn, og dermed at planlagte hentehevinger de neste tre årene avblåses.

- Gitt vår forventning om svakere vekst i realøkonomien og også lavere inflasjon enn sentralbanken har antatt, venter vi at Norges Bank vil måtte senke sin forventning til styringsrenten fremover. Siden Hovedstyret ikke ønsker å kutte renten, vil det dermed isteden bli nødvendig å senke rentebanen i den lange enden, heter det i rapporten.

Boligmarkedet

- Det er naturlig å spørre om vi har beveget oss fra én sårbar situasjon til en annen. Det åpenbare svaret er «ja». For det første er husholdningene forgjeldet som aldri før, noe som gjør dem mer sårbare for renteøkninger og/eller inntektsbortfall. I tillegg absorberer byggenæringene flere ressurser enn tidligere, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.

- Når det er sagt, er dette ikke det samme som å si at vi befinner oss midt i en boligboble; i hvert fall ikke hvis vi legger en streng definisjon til grunn. Dette fordi den raske prisakselerasjonen i boligmarkedet må ses i lys av de lave rentene, altså fundamentale forhold, fortsetter han.

- Oslo kan være i faresonen

Gonsholt Hov viser videre til at også SSB har konkludert med at det ikke er klare holdepunkter for en boble i det norske boligmarkedet.

- Men enkelte viktige regioner, slik som Oslo, kan nok være i faresonen. Og vi skal heller ikke se bort fra muligheten for at boligprisene og optimismen blant husholdningene har påvirket hverandre gjensidig. Gitt våre forbehold, er utgangspunktet at boligprisveksten vil avta gradvis gjennom prognoseperioden (ut 2020), og etterhvert bevege seg mot nullvekst, avslutter Gonsholt Hov.

Andre økonominyheter:
Myrseth om boligprisene: Smeller det i Norge?
- Det har gitt dobbelt så høy avkastning som aksjemarkedet over 17 år